EDUKACIJA I PODIZANJE SVIJESTI: Pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti veliki izazov za notare u BiH

Notari Notarske komore Republike Srpske i Notarske komore Federacije BiH okupili su se kako bi istaknuli važnost edukacije i osvješćivanja značaja sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti unutar notarske zajednice.  

  • Vijesti

  • 16. Apr. 2024  

  • 1

Šesnaestog marta u Banjoj Luci i 13. aprila u Sarajevu, uz domaće edukatore i edukatore  iz prijateljskih notarskih komora iz regije, notari Notarske komore Republike Srpske i Notarske komore Federacije BiH okupili su se kako bi istaknuli važnost edukacije i osvješćivanja značaja sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti unutar notarske zajednice.  

"Kao predsjednici Notarske komore Federacije BiH i Notarske komore Republike Srpske, želimo naglasiti da smo svjesni izazova koje ova tema donosi, ne samo za notare, nego i cjelokupnu društvenu zajednicu te da smo posvećeni kontinuiranom unapređenju naših kapaciteta u borbi  protiv ovih oblika kriminaliteta. Notari su ključni sudionici u očuvanju integriteta financijskog  sustava i sprječavanju zloupotrebe svojih usluga za nelegalne svrhe. Kroz rigorozne postupke  provjere identiteta, dokumentacije i transakcija, mi aktivno radimo na sprječavanju pranja i ulaska  nezakonito stečenih sredstava u legalne financijske tokove. Vršenjem svoje djelatnosti, notari igraju  ključnu ulogu u zaštiti javnih interesa, osiguravajući da pravne transakcije budu zakonite, transparentne i poštene za sve uključene strane. Zaštita javnog interesa je kompleksna struktura  koja uključuje različite pristupe i mehanizme, kako bi se osiguralo da aktivnosti ili odluke koje  donose vlasti ili drugi sudionici imaju koristi za opće dobro, štiteći prava i temeljne vrijednosti nekog  društva. Javni interes je koncept (jasno definiran plan, program za projekt, jasan i razuman koncept  zakonodavne politike), koji se odnosi na kolektivne potrebe, vrijednosti i ciljeve šire zajednice kao  cjeline. Cilj je postizanje prava i potreba ljudi koji su zajednički i odnose se na dobrobit čovječanstva,  a ne samo na interese pojedinaca ili privatnih skupina", poručili su.

Održavanje edukacije iz oblasti sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma ima ključnu ulogu  u osnaživanju notara da prepoznaju sumnjive transakcije, pravilno primjenjuju zakonske propise i  surađuju s nadležnim institucijama u borbi protiv kriminala. Edukacija nam pruža priliku da  osvijestimo složenost ovih problema te da osiguramo da naši članovi budu opremljeni znanjem i  alatima potrebnim za efikasno djelovanje u suzbijanju pranja novca i financiranja terorizma“, rekao  je predsjednik Notarske komore Republike Srpske dr. Borislav Radić.  

Ova edukacija nije samo obveza, već i moralna odgovornost notarske profesije prema društvu  kojem služimo. Kroz stalno usavršavanje i prilagodbu, mi nastojimo osigurati integritet i povjerenje  u naš rad, gradeći sigurnije okruženje za naše klijente i širu društvenu zajednicu. Pozvali smo sve  notare da aktivno sudjeluju u edukaciji i da prepoznaju svoju ulogu u sprečavanju pranja novca i  financiranja terorizma. Naša zajednička odgovornost je osigurati da naše usluge budu korištene u  skladu s najvišim standardima transparentnosti i zakonitosti“, istakla je predsjednica Notarske komore FBiH Nerminka Hamidović.  

Predsjednici entitetskih notarskih komora su se zahvalili medijima i zainteresiranoj javnosti na podršci u ovom važnom naporu. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...