NOTRE DAME TRENUTAK: Pod kontrolom požar koji je zahvatio znameniti Brsen u Kopenhagenu

U zgradi se nalazila velika kolekcija umjetnina.

  • Evropa

  • 16. Apr. 2024  16. Apr. 2024

  • 0

Veliki požar koji je zahvatio historijsku zgradu stare berze u Kopenhagenu, jednu od njezinih najstarijih i najpoznatijih zgrada, stavljen je pod kontrolu, rekao je u utorak šef vatrogasne brigade danske prijestolnice.

Još nije utvrđen uzrok požara koji je iznenada izbio u utorak ujutro. Za gašenje požara raspoređeno je 135 vatrogasaca i drugih radnika hitnih službi, uz dobrovoljce iz oružanih snaga.

Kopenhagen je pretrpio svoj "Notre Dame trenutak" nakon što je staru berzu, na danskom Brsen, zahvatio plamen koji je uzrokovao urušavanje tornja.

Vatrogasci su rekli da je vatra još prijepodne progutala polovicu velike zgrade i da su oštećene potporne konstrukcije. Međutim, rekli su da isprva nisu očekivali da će se zgrada urušiti.

U zgradi se nalazila velika kolekcija umjetnina, uključujući monumentalno ulje na platnu iz 19. vijeka. "S berze u Kopenhagenu" PS Kryera. Umjetničko djelo iznijelo je nekoliko ljudi.

Danski kralj Frederik X saopćio je da je "važan dio naše arhitektonske baštine bio i još uvijek je u plamenu". Zapanjujući Zmajev toranj, koji se sada urušio, pomogao je oblikovati gradski krajolik i definirati Kopenhagen kao "grad tornjeva, rekao je kralj, prenosi Hina.

"Svjedočimo užasnim prizorima. Komad danske historije u plamenu", objavila je danska premijerka Mette Frederiksen na Instagramu. Berza je jedna od najslikovitijih zgrada u Kopenhagenu. Simbol 400 godina poslovne historije u Danskoj. Nezamjenjiva kulturna baština. Bolno je to gledati, napisala je Frederiksen.

Zgrada u nizozemskom renesansnom stilu dovršena je 1625. godine s tornjem od 56 metara koji je oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja. Nalazi se u ulici Holmens Kanal nasuprot Danske narodne banke i glavna je turistička atrakcija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...