SEKSIPIL, MOĆ, SPLETKE, INTRIGE…: Ko je bila i kako je stvarno izgledala LIJEPA UKRAJINKA, najmoćnija žena u povijesti Osmanskog Carstva…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 17. Apr. 2024  

  • 0

Glavna junakinja naše današnje priče je Rokselana Lisovska ili Haseki Hurem sultanija, omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana I i majka šestero njegove djece. Rokselana je rođena kao seljanka u jednoj maloj ukrajinskoj porodici.

Smatra se jednom od najmoćnijih ljudi 16. vijeka i jednom od najmoćnijih u historiji cijelog svijeta. Imala je veliki uticaj na moć Osmanlijskog Carstva, a također je igrala i glavnu ulogu u državnim aferama.

O njenom djetinjstvu se zna vrlo malo. Prema jednoj tvrdnji, Rokselana je rođena na samom početku 16. vijeka, negdje oko 1500. ili 1506, u Rogatinu, malom karpatskom naselju, negdje u zapadnoj Ukrajini. Prema vjeri, rođena je kao pravoslavna Ukrajinka Aleksandra Anastasija Lisovska. Njen otac Gavrilo Lisovski, je bio svećenik pravoslavne ukrajinske crkve. Ona je bila porijeklom iz oblasti zvane Rutenije.

Imala je dugu vatreno-crvenu kosu, mali nos i ljupko lice. Oko 1520, u njen rodni grad su upali Krimski Tatari, pljačkaši koje su je zarobili i odveli u ropstvo na Krim. Ondje je kupio otomanski vezir porijeklom iz Grčke Ibrahim-paša, a kao bijela robinja Rokselana je dovedena u Istanbul. Našla se u haremu, koji je obuhvatao oko 300 robinja.

Nakon dolaska na dvor, Rokselana je privukla pažnju sultana Sulejmana I, kojem je kasnije postala zvanična supruga. Sulejman joj je dao novo ime Hurem. Tako je iz pravoslavlja prešla na islam. Hurem je bila inteligentna i mudra žena. Rokselana i Sulejman su imali šestero djece, od kojih petero dječaka i jednu djevojčicu. Njihovo prvo dijete je bio Mehmet, zatim su rođeni Mihrimah, Abdulah, Selim, Bajazit i na kraju Džihangir.

Sultanija Hurem preminula je 18. aprila 1558. od vodene bolesti. Našli su je mrtvu u krevetu dok je spavala. Nakon Rokselanine smrti, Sulejman više nije imao drugu ženu. Nadživio ju je osam godina, nakon čega je i on umro u njegovom posljednjem pohodu. Rokselana je do danas ostala zapisana kao jedna od žena koje su mijenjale historiju svijeta.

Poznata je i u literaturi, slikarstvu, politici...

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...