PORUKA IRANSKOG ZVANIČNIKA: "Otvaranje zračnog prostora Izraelu je strateška greška Jordana"

Iran je u subotu u večernjim satima lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael, što je prvi napad koji je Iran izveo direktno sa svoje teritorije na Izrael.

  • Svijet

  • 17. Apr. 2024  17. Apr. 2024

  • 2

Iranska novinska agencija Mehr citirala je Shahriara Heydarija, zamjenika šefa Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog Parlamenta, koji je rekao: ”Jordanska vlada je počinila stratešku grešku otvarajući zračni prostor svoje zemlje cionistima kako bi se suprotstavili iranskim napadima”.

Heydari je dodao: “Jordan je mogao barem šutjeti ili čak podržati legitimnu odbranu Irana od cionističkog režima.”


Ovakve izjave su uslijedile nakon što je jordansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo, u prošlu nedjelju, da je pozvalo iranskog ambasadora u Ammanu na razgovor, zatraživši od njegove zemlje da prestane “preispitivati” jordanske stavove o palestinskom pitanju, nakon što je Kraljevina objavila da su presreteni “leteći objekti” tokom iranskog napada na Izrael.

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman al-Safadi izjavio je tom prilikom: “Nažalost, bilo je uvredljivih izjava (na račun Jordana) koje su dolazile od iranskih medija, uključujući iransku službenu novinsku agenciju.”

“Iranski problem je s Izraelom, a ne s Jordanom. Ni Iran ni bilo ko drugi ne može nadmašiti ono što Jordan radi, ono što nudi i ono što je historijski pružio radi Palestine”, dodao je.

“Da ova opasnost dolazi od Izraela, Jordan bi poduzeo iste mjere. To je stav koji jasno i otvoreno potvrđujemo i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi sigurnost Jordana i Jordanaca”, naglasio je, prenosi Al Jazeera.

Jordan je saopćio, u prošlu nedjelju, da je presreo “leteće objekte” koji su narušili njegov zračni prostor u subotu navečer, što se poklopilo s iranskim napadima dronovima i raketama na Izrael.

Video snimci pokazuju presretanje letećih objekata u zračnom prostoru Kraljevine tokom noći, dok su ostaci najmanje jedne rakete pali na područje Marj al-Hamam u glavnom gradu Jordana.

Korisnici društvenih mreža u Kraljevini također su podijelili video snimke na kojima se vide ostaci još jedne rakete u oblasti Al-Hasa u okrugu Tafila na jugu Jordana.

Zračna izviđanja

Oružane snage Jordana također su saopćile da su njihove zračne snage povećale svoje izvidničke letove “kako bi spriječile bilo kakav prodor u jordanski zračni prostor i odbranile nebo Hašemitske Kraljevine Jordan”.

Također su naveli da ova mjera potvrđuje čvrst stav Jordana da neće dozvoli korištenje “jordanskog zračnog prostora bilo kojoj strani u bilo koju svrhu, imajući u vidu da to predstavlja kršenje suvereniteta Jordana i može ugroziti sigurnost domovine i sigurnost njenih građana.”

Važno je napomenuti da je Iran u subotu navečer lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael, što je prvi napad koji je Iran izveo direktno sa svoje teritorije na Izrael, a ne preko grupa koje su mu lojalne.

Napad je uslijedio kao odgovor na raketni napad usmjeren na konzularni odjel iranske ambasade u Damasku početkom aprila.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...