SALKIĆ UOČI SJEDNICE NSRS-a: "Dodatno se stvara teret kolektivne odgovornosti za pripadnike srpskog naroda"

Naglašava da su mitinzi ustaljena praksa unutar srpskog naroda.

  • Politika

  • 17. Apr. 2024  17. Apr. 2024

  • 0

Poslanik u NSRS Ramiz Salkić komentarisao je za sutra najavljenu posebnu sjednicu skupštine manjeg bh. entiteta.

Kako je ranije saopšteno, bit će razmatrano šest tačaka, a među njima će se naći i tzv. izvještaj o Srebrenici, referendum, izborni zakon RS.

Nakon sjednice najavljeno je održavanje i mitinga, kao odgovor vladajućih u RS na zasjedanje Generalne skupštine UN-a, na kojem će biti razmatran Prijedlog rezolucije o Srebrenici.

Salkić u razgovoru za Hayat kaže da lider RS Milorad Dodik vodi politiku kontinuiteta koja je obojena separatizmom, odgajajući nove generacije na toj matrici, i nadajući se nekom boljem geopolitičkom trenutku da realizuje separatističke namjere.

"S druge strane, NSRS ovom tačkom dnevnog reda kada je u pitanju genocid u Srebrenici i taj sramotni izvještaj koji je sačinila tzv. Međunarodna komisija, nastavlja kontinuitet negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, suprotstavljajući se presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ali i presudama Suda BiH.

Time dodatno stvara teret kolektivne odgovornosti na pripadnike srpskog naroda u BiH, što sigurno nije u historijskom kontekstu a ni dugoročno interes srpskog naroda", govori Salkić.

Naglašava da su mitinzi ustaljena praksa unutar srpskog naroda.

"Mitinzi su nekakva historijska činjenica unutar srpskog naroda, oni na taj način jačaju pozicije svojih vođa, stvarajući im zaleđinu da čitav narod stoji iza njih.

Sjetimo se mitinga Slobodana Miloševića i drugih. Ovo je pokušaj ponavljanja te matrice, da se uvuče čitav jedan narod u sukobljavanje jednog pojedinca sa civiliziranim dijelom svijeta koji ne želi prihvatiti njegovu politiku koja se zasniva na separatizmu, negiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, genocida, veličanju ratnih zločinaca.

Sve to je politika koju zagovara i sprovodi Milorad Dodik, i ona je u svim ovim segmentima usmjerena ka narušavanju mira i stvaranju tenzija na ovim prostorima", dodao je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...