DAN "D" ZA UKRAJINU: Predstavnički dom Kongresa SAD-a glasa o...

Johnsonu je potrebna podrška demokratskih poslanika za proceduralne manevre da bi se sproveo u djelo njegov kompleksni plan o zasebnim glasanjima i ponovnom spajanju paketa u jedan zakon.

  • Evropa

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

Osigurana je ključna dvopartijska podrška Predstavničkog doma američkog Kongresa za planiranu pomoć od 95 milijardi dolara američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

To je postignuto tako što je predsjednik-a SAD Joe Biden, iz Demokratske partije, podržao prijedlog prvog čovjeka Predstavničkog doma američkog Kongresa, opozicionog republikanca Michaela Jonsona za odobravanje te pomoći.

Glasanje o paketu pomoći planirano je za subotu uvečer i Johnson je o tome izvjestio republikanske poslanike koji drže veoma tanku većinu u Predstavničkom domu, i čije je desno krilo sve gnjevnije, prijeteći Johnsonu opozivu sa funkcije.

Pomoć je prije nekoliko mjeseci odobrena u gornjem domu Kongresa, Senatu, da bi se potom „zaglavila“ u Predstavničkom domu zbog protivljenja dijela republikanaca, najviše onih s krajnje desnice.

Zakonima iz paketa „finansirat će se interes nacionalne bezbjednosti SAD-a i saveznika u Izraelu, u indo-pacifičkom regionu i Ukrajini“ – napisao je Johnson u poruci poslanicima.

Ubrzo nakon što je objavio svoje prijedloge finansiranja, prvi čovjek Predstavničkog doma dobio je srdačnu podršku od šefa države iz redova demokrata.

„Predstavnički dom mora usvojiti paket ove sedmice, a Senat će postupati ubrzo poslije toga“ – rekao je Biden i dodao: „Potpisaću taj zakon smjesta da bi se svijetu poslala poruka: Mi smo uz naše prijatelje, i nećemo dopustiti Iranu ili Rusiji da ostvare uspjeh“.

Johnsonu je potrebna podrška demokratskih poslanika za proceduralne manevre da bi se sproveo u djelo njegov kompleksni plan o zasebnim glasanjima i ponovnom spajanju paketa u jedan zakon.

Da bi dobio podršku demokrata, njegov plan uključuje i davanje devet milijardi dolara humanitarne pomoći civilima u Gazi i drugima u svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...