JURATOVIĆ UPOZORIO VUČIĆA: "Berlin će budno pratiti da li Srbija poštuje demokratska pravila na izborima"

Delegacija koalicije Srbija protiv nasilja prošle nedjelje boravila je u Berlinu. Juratović je u emisiji N1 Studio Live govorio o toj posjeti i o tome kako su ti razgovori izgledali i kako Berlin gleda na postizbornu krizu u Srbiji, ali i o situaciju u regionu.

  • Regija

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 2

"Berlin i cijela EU će budno pratiti da li Srbija poštuje demokratska pravila u vezi sa osnovnim ljudskim pravima, a to su slobodni izbori. Nepoštovanje tih pravila je šamar demokratiji i takva država nema šta da traži u EU", izjavio je za N1 poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović.

Delegacija koalicije Srbija protiv nasilja prošle nedjelje boravila je u Berlinu. Juratović je u emisiji N1 Studio Live govorio o toj posjeti i o tome kako su ti razgovori izgledali i kako Berlin gleda na postizbornu krizu u Srbiji, ali i o situaciju u regionu.

"Odbor za evropska pitanja u Bundestagu ima izvještaj ODIHR-a, ali i Rezoluciju koja je velikom većinom izglasana u Evropskom parlamentu. To je za nas bio povod da se bliže informišemo o situaciji u Srbiji. To nismo mogli preko medija, gdje najveći prostor zauzima Aleksandar Vučić i SNS, te nemamo mogućnsoti da dobijemo prave infoemacije od opozicije. zato smo ih pozvali kao odbor da nam objasne kakva je situacija, posebno po pitanju ključnih preporuka ODIHR-a“, pojasnio je Juratović za N1.

Kako su tada čuli, dodaje, izbori su se tada pripremali za 2. juni. „I to je jako kratak period, treba spisak birača urediti. Birači treba samo da odlučuju za koga će glasati, potreban je pristup medijima, to su sve pitanja koja u demokratskom svijetu ne postoje, ovo se sve podrazumijeva“, kazao je sagovornik N1.

Opozicija im je, naveo je Juratović, objasnila da će ispunjenje tih ključnih pitanja vlast pokušati da odugovlači.

"A unutar izborne kampanje će se teško šta mijenjati, tako da se opozicija zaista nalazi u teškoj situaciji koja je do sada neviđena u EU. Mi možemo samo da preporučimo Vladi Srbije da se okrene demokratskim procesima, da se ispuni fer plej, da se ispune uslovi. Sve će biti otežavajuće i ne bih hteo biti na mestu opozicije“, ocijenio je Juratović.

Juratović ipak, ne preporučuje bojkot izbora.

„Jer bi to čak i odgovaralo vladajućoj većini, jer se gubi struktura na terenu. Oni su prisiljeni da izađu na izbore, radi građana. S druge strane, izbori pod ovakvim uslovima iz 17. decembra, gotovo je nemoguće govoriti o fer i demokratskim izborima pod tim uslovima“, naglasio je.

Tako da, dodaje, Berlin razumije opoziciju i posmatra situaciju.

"I dalje ćemo, ne samo Berlin, već i EU, Pariz će isto budno motriti te procese, i ja bih rekao, ako su se već tako odlučili o izborima 2. juna, ja bih poručio vladi i Aleksandru Vučiću da sada pokaže i dokaže svoju vjerodostojnost, prije svega demokratskim vrijednostima EU kamo navodno Srbija teži, i da koliko god je moguće više onih ključnih preporuka ODIHR-a da ih realizuje. To može vlada i svaka politika kad god ti izbori počeli“, izjavio je.

Zemlja koja ne poštuje demokratske principe, nema šta da traži u EU, poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...