SVE ISTO, ISTI SVI: Srpske stranke u NSRS-u bez izuzetka glasale za Izvještaj Greifove komisije kojim se negira genocid u Srebrenici

Traže i smjenu Zlatka Lagumdžije.

  • Politika

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 2

Sve srpske stranke u NSRS-u glasale su za usvajanje "Izvještaja međunarodne komisije za Srebrenicu" na čijem čelu je bio Gideon Greif, a koji je naišao na brojne osude zbog negiranja genocida u Srebrenici koji je dokazan presudama Haškog tribunala. "Termin genocid za Srebrenicu je netačan. Ne može se prihvatiti ta kvalifikacija i NSRS je trajno odbacuje", zaključak je koji su podržali i vladajući i opozicija.

Osuđuju i smatraju neprihvatljivim, nedopustivim postupke ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je pokrenuo aktivnosti u vezi Rezolucije o Srebrenici. Traži se njegova smjena i odgovornost, prenosi N1.

NSRS poziva da “ambasadori imenovani s teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS”.

“Narodna skupština izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH i osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama”, navodi se.

Također, odbacuju se raniji izvještaji Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji je sačinjen u junu i oktobru 2004. godine. Kako se navodi, on se smatra “netačnim, neprofesionalnim, tendecioznim i spekulativnim”.

“Nametnut je političkim pritiscima od strane visokog predstavnika Paddyja Ashdowna i samim tim sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske”, kaže se u zaključku.

"Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža".

Potpise na zajedničke zaključke stavili su predstavnici svih srpskih stranaka: SNSD, SDS, PDP, US, NPS, Demos, SP, SPS, Lista za pravdu i red, DNS i NF.

Podsjetimo, negiranje genocida u Srebrenici je krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH, a prema izmjenama koje je nametnuo bivši vioski predstavnik Valentin Inzko. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...