U ISTOM KOŠU SA RUSIJOM I KINOM: Građani BiH nemaju pravo steći vlasništvo nad nekretninama

Nedostatak reciprociteta između Slovenije i Bosne i Hercegovine stvara prepreku koja frustrira mnoge građane BiH koji žele osigurati svoju budućnost i sigurnost u Sloveniji.

  • Ekonomija

  • 18. Apr. 2024  18. Apr. 2024

  • 0

U Sloveniji, zemlji koja se ponosi svojom otvorenošću i inkluzivnošću, postoji paradoksalna situacija koja pogađa građane Bosne i Hercegovine. Iako većina stranih državljana može slobodno kupovati nekretnine, građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s ograničenjima koja im onemogućavaju isto pravo.

Nedostatak reciprociteta između Slovenije i Bosne i Hercegovine stvara prepreku koja frustrira mnoge građane BiH koji žele osigurati svoju budućnost i sigurnost u Sloveniji, prenosi Oslobođenje.

Kemal, koji već 15 godina živi u Sloveniji, svjedoči o ovoj nepravdi. Uprkos tome što je dobio stalni boravak, redovno plaća porez i osjeća se integriranim u slovensko društvo, Kemal nema mogućnost kupovine nekretnine. Dok posmatra kako državljani drugih zemalja slobodno kupuju nekretnine u Sloveniji, Kemal se pita zašto građani Bosne i Hercegovine nisu privilegirani istim pravom, prenosi portal Crna Hronika.

Slovenski zakon propisuje da građani Bosne i Hercegovine, zajedno s građanima NR Kine, Rusije i Ukrajine, nemaju pravo steći vlasništvo nad nekretninama u Sloveniji, osim putem nasljeđivanja.

Dok druge zemlje imaju sporazume koji omogućuju svojim građanima kupovinu nekretnina u Sloveniji, Bosna i Hercegovina, iako je potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, još nije ostvarila taj recipročni status.

Jedna od opcija koja se nudi građanima BiH je osnivanje firme u Sloveniji, koja bi potom mogla kupiti nekretninu. Međutim, ova opcija nije prihvatljiva za svakoga, a mnogi se pitaju zašto bi morali prolaziti kroz dodatne administrativne i financijske izazove samo da bi ostvarili osnovno pravo koje je dostupno drugim stranim državljanima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...