HADŽIKADIĆ O "KAPITULACIJI BiH NA 49 POSTO TERITORIJE": "Nije Dodik kriv što mu se može da svakodnevno ruši državu, da mu koalicioni partneri idu na noge"

Njegov tekst pod naslovom "Kapitulacija države na 49% teritorije" prenosimo u cjelosti.

  • Politika

  • 19. Apr. 2024  

  • 4

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić prokomentirao je na društvenim mrežama miting "Srpska te zove" kojeg je u Banjoj Luci organizirao predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Njegov tekst pod naslovom "Kapitulacija države na 49% teritorije" prenosimo u cjelosti:

"Izjava premijera FBiH da se nešto ne može provesti na teritoriji entiteta RS i da zbog toga ne treba ni pokušavati da ne bi dizali tenzije, definitivno je nagovijestila da je Trojka kapitulirala pred svakim rušilačkim faktorom ove države jer takav pristup pokazuje spremnost da se pristane na bilo šta, samo da se ne talasa po pitanju beneficija političara. Ta izjava koju sam već ranije spominjao važna je jer nedvosmisleno pokazuje da su se bosanskohercegovačke stranke koje deklarativno štite ideju Bosne i Hercegovine i njen ustavni poredak odrekle te iste države u ovom entitetu.Sinoć je Dodik samo uradio ono što je uvijek otvoreno želio i obećavao - pogazio državu na njenih skoro pola teritorije i odlučio da je tamo više nema. Prvo, dopune Zakona o radu kojim se omogućava isplata plata u kovertama. Legalizacija nelegalnog poslovanja koja ide na ruku samo korumpiranim političarima, a na štetu građana. Partneri u FBiH vjerovatno tu ne vide ništa strašno. Treba nastaviti razgovarati radi “dobrobiti građana”. Drugo, Zakon o imunitetu. Ponovo zaštita korumpiranih i kriminalnih političara. Vjerovatno “prodržavnim” strankama u vlasti ni to ne smeta. Treba nastaviti razgovarati. Dalje, Zakon o referendumu - pripreme za sljedeći korak koji nam Dodik godinama obećava. Svojom šutnjom, njegovi koalicioni partneri iz državne vlasti ga samo ohrabruju da nastavi. Ipak je kompromis sa Dodikom jedini put naprijed, kako nam govore. I na kraju, Izborni zakon entiteta. Svakako su partneri iz FBiH odlučili izabrati Dodika umjesto Schmidta i Međunarodne zajednice po ovom pitanju, kao i da će izborni zakon biti dogovor lokalnih vlasti. Jer ponovo, treba nastaviti razgovarati.Nije Dodik kriv što mu se može da svakodnevno ruši državu, da mu koalicioni partneri idu na noge i trude se da mu ugode i što se čini da su sve crvene linije pređene, a budućnost nikad neizvjesnija. Krivi su oni koji su se kleli u državu, a istovremeno je prodavali za fotelje i pozicije, jačanje vlastitih stranaka i individualnih političkih karijera. Što bi pokojni Balašević rekao: “krivi smo mi što smo ih pustili”. I nije samo Trojka kriva, nego i prethodna vlast koja je svojim koruptivnim djelovanjem stvorila uslove da nova vlast nastavi njihovim putem.Da imaju imalo savjesti i časti, podnijeli bi ostavke na trenutne pozicije i omogućili bi boljima, hrabrijima, obrazovanijima i poštenijima da rade", poručio je Hadžikadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...