POJAVILA SE NADA ZA MIR NA KAVKAZU: Armenija i Azerbejdžan postigli važan dogovor, stigla podrška i od Blinkena

Da su Armenci pristali na uslov Azerbejdžana potvrdili su i iz Bakua, odnosno iz njihovog Ministarstva vanjskih poslova.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2024  

  • 0

Armenske vlasti pristale su ispuniti uvjete Azerbejdžana, što je protumačeno kao novi veliki korak ka miru.

Armenci su, naime, pristali vratiti četiri napuštena pogranična sela Azerbejdžanu.

Da su Armenci pristali na uslov Azerbejdžana potvrdili su i iz Bakua, odnosno iz njihovog Ministarstva vanjskih poslova.

"Armenija se složila da vrati četiri sela koja su bila pod okupacijom od ranih devedesetih godina", rekao je portparol Aykhan Kajizade.

State Department je u posebnom saopćenju pozdravio dogovor. I američki državni sekretar je lično putem svoh Twitter profila pozdravio ovaj dogovor. 

Podrška je stigla i od strane Ujedinjenih nacija. 

"Glavni sekretar pomno je pratio proces normalizacije između Armenije i Azerbajdžana. Pozdravlja sporazum postignut 19. aprila između odgovarajućih državnih komisija o razgraničenju državne granice između Armenije i Azerbajdžana”, rekao je u izjavi glasnogovornik glavnog sekretara Ujedinjenih naroda Stéphane Dujarric.

Ministarstvo vanjskih poslova Armenije saopćilo je da je preliminarni dogovor postignut nakon osme runde pregovora oko utvrđivanja granice između dvije zemlje.

Preliminarni dogovor uključuje vraćanje sela Baghanis Ayrum, Asagi Eskipara, Heyrimli i Kizilhacili u teritorijalni okvir Azerbejdžana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...