ŽARKO PUHOVSKI OTVORENO: "Da sam ja na mjestu SDP-a, postavio bih..."

"Ustavni sud je imao više propusta nego grešaka", kaže Puhovski.

  • Regija

  • 20. Apr. 2024  20. Apr. 2024

  • 0

Profesor Žarko Puhovski razgovarao je u Dnevniku N1 o odluci Ustavnog suda da Zoranu Milanoviću, aktuelnom predsjedniku Hrvatske, zabrani da bude mandatar nove vlade, čak i ako podnese ostavku na funkciju koju trenutno obnaša.

"On je dolio ulje u Milanovićevu mašinu, ojačao mu je poziciju. Milanović je činio nedopustive stvari kao predsjednik Republike, ali ne vidim kako možete nekoga tko je griješio kao predsjednik kažnjavati u budućoj funkciji.

Vi meni ne možete kao kaznu za loše obavljanje posla zabraniti kandidiranje. Usto, nikakav postupak protiv njega nije vođen. Najčudnije je što se pozivaju na čl. 89. Po zakonu, izborni postupak prestaje utvrđivanjem rezultata izbora, ovo u saboru nije dio izbornog postupka.

Mi imamo sabor koji ima friški mandat, to znači da ulazite u prostor volje naroda. Moglo se kažnjavati predsjednika Republike, ne Zorana Milanovića. Mislim da on nema velike šanse ni sada. 50 posto dajem Plenkoviću, 30 posto ponavljanje izbora, 20 Zoran Milanović", kaže Puhovski.

"Ustavni sud je reagirao jer ih je Milanović isprovocirao"

Govoreći o Ustavnom sudu, Puhovski kaže: "Oni su reagirali isprovocirani nečim što je Zoran Milanović napravio prije tri dana, on je rekao da skuplja potpise za podršku za mandatara. On to kao predsjednik Republike ne može raditi i trebao je biti sankcioniran. Reagirali su iz pogođenosti, 10, 15 dana su slušali zaista nevjerojatne uvrede koje im je dijelio. To su sve ljudi, oni su nepravedno vrijeđani na način koji je nedopustiv."

Puhovski kaže i kako se slaže s onime što govori Kolarić: "Izvolite poništiti izbore. Ali mislim da je dobro da nisu to napravili. Imali smo ogromnu izlaznost, bojim se, ako se ponove, da će biti puno manja. Ljudi to neće oprostiti. Mi imamo blizu 70 posto realnu izlaznost, to je jako puno", kaže.

Milanović kaže da ne mora on biti mandatar.

"Ja sam uvjeren da on nije optimalno rješenje. Bio sam skandaliziran kad je neki dan rekao da će se držati Ustava, zaista vrhunski cinizam. On nije ništa dobio ovime, dobio je SDP. SDP je profitirao od Milanovića, oni su rekli može bilo tko osim Milanovića. Ne zaboravite da su u onoj prvoj izjavi rekli da on može biti mandatar ako da ostavku nakon izbora", govori Puhovski.

"Više propusta nego grešaka"

Na pitanje bi li izbori bili poništeni da je koalicija Rijeke pravde ostvarila nešto bolji rezultat, Puhovski kaže:

"Ne vjerujem u tu histeriju da Šeks i Plenković svaku večer zovu Šeparovića. Tek ćemo vidjeti jesu li te izborne jedinice pomogle HDZ-u. Stvar je čitavog izbornog sustava koji treba promijeniti. To nitko nije pokušao. Ta ideja da HDZ njih drži u džepu, kao što SDP navodno drži DIP, histerične su interpretacije na bazi teorije zavjera koje ne funkcioniraju. Oni su bili u prvoj interpretaciji blagi prema Milanoviću. I sad su bili krivo oštri, ali jedna greška ne ispravlja drugu."

"Ustavni sud je imao više propusta nego grešaka", kaže Puhovski. Dodaje kako je barem troje ustavnih sudaca došlo iz SDP-a. "Gospođa Barić griješi kad kaže da moramo poštovati Ustavni sud što god privatno mislili. Ja kao građanin mogu javno reći da je zakon pogrešan, a naravno da ću biti uhapšen ako sam ga prekršio", kaže.

Što ako Zoran Milanović dobije 76 ruku?

"Da sam ja na mjestu SDP-a, ja bih postavio Peđu Grbina. Imate i dalje Milanovića kao predsjednika i uštedjeli ste si jedan sukob u kojem niste sasvim u čistu. Nije ni Ustavni sud sasvim u čistu, ali neke reakcije iz SDP-a, kao što je rekao Branko Smerdel, su zaista bile neprincipijelne i to treba uzeti u obzir.

HDZ je u velikoj prednosti jer oni nemaju svjetonazorskih problema, imaju samo jedan problem, da je netko rekao da će biti protiv HDZ-a zbog korupcije. DP-u odgovara da se malo makne, ali već nakon tjedan dana… Ove neke svjetonazorske razlike ostaju malo dulje. Milanović mora progutati razne svjetonazorske pozicije, njemu je to lakše jer je on otišao udesno.

On više nije SDP-ovac, ali ja ne mogu shvatiti kako mu nitko u SDP-u ne može bar šapnuti da postoji točka prema desno iza koje ne idu." Navodi primjere Istanbulske konvencije i slučaj obitelji Zec kao stvari za koje ne shvaća zbog čega SDP nije reagirao nakon Milanovićevih izjava.

"On može prihvatiti sve, SDP valjda ne bi smio, ali oni idu za njim. Grbin je jako dobar pregovarač i ako se nešto može skupiti… Sad je hitno važno da se sazove sabor, da se vidi imamo li predsjednika. Imali smo ovaj problem i prije osam godina, kad je nastao potpuni rusvaj, imali smo katastrofalnu situaciju da je najracionalniji čovjek na terenu bio Branimir Glavaš", kaže.

"Grbin bi bio dobar mandatar, koliko god je inače loš političar"

Ideja vlade koja bi u godinu dana napravila ključne stvari i osigurala nove izbore je "jako zdrava, ali nije sasvim realna", govori Puhovski koji priznaje da mu se sviđa ideja koju ima Možemo, "imamo SDP-ovu vladu na čelu s Peđom Grbinom".

"To bi se meni jako sviđalo, kakav god on inače bio loš političar u SDP-u. Vlada koja ima potporu parlamenta. To bi morale biti jako precizne odluke o tome što se radi. Smatram da je potpuna glupost da bi Turudić bio prvi problem na dnevnom redu, to se ne može napraviti dovoljno brzo, to je jako teško izvesti, a i ima puno važnijih stvari. Rebalans je problem. Pare su se dijelile prije ovih izbora naveliko…

Neće se moći dogurati do rezultata turističke sezone da bi se punio budžet. To bi bilo idealno da imate jednostranačku vladu s podrškom i točku po točku određenim smjernicama što podržavaju. To je jedna dobra varijanta. Jako sam protiv tehničke vlade. To bi imalo smisla da se radi o vladi narodnog spasa, a zbilja ne znam kakav spas nam treba", zaključio je profesor Puhovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...