IVANA STRADNER UPOZORAVA: "Rusija želi da otvori drugi front na Balkanu"

"Rusija želi da otvori drugi front na Balkanu. Putin želi da pokaže da je njegova volja da izazove Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vreme je da mu dokažemo da nije u pravu", navela je Stradner.

  • Evropa

  • 21. Apr. 2024  

  • 1

Predstavnik Rusije u UN kaže da postoji opasnost od novog sukoba na Balkanu, napisala je na mreži X Ivana Stradner, naučna saradnica Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona, uz fotografiju intervjua koji je Vaslij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama dao za Politiku a prenijela Russia today.

"Rusija želi da otvori drugi front na Balkanu. Putin želi da pokaže da je njegova volja da izazove Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vrijeme je da mu dokažemo da nije u pravu", navela je Stradner.

Nebenzja je u intervjuu poručio da je lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici je još jedan pokušaj Zapada da izvrši pritisak i pokori Srbe iz BiH, a uz njih i sve ostale.

"To pitanje Zapad ne smatra 'stvarju istorije' i aktivno ga promoviše. Razumemo složenost perioda građanskog sukoba u BiH, zbog čega tu inicijativu smatramo destruktivnom, sposobnom da izazove eksploziju na Balkanu. Radimo sa ostalim delegacijama kako bismo im objasnili situaciju i preneli našu zabrinutost", naveo je on.

"Danas se nad Balkanom nadvija opasnost od novog sukoba, koji provociraju zapadne zemlje. Događaji su počeli orkestriranim raspadom SFRJ, nastavljeni invazijom NATO-a na Jugoslaviju 1999. Danas iste članice alijanse, s jedne strane, aktivno podržavaju prištinski „režim”, s druge strane, licemjerno izjavljuju da se prisustvo UN (UNMIK) treba što prije smanjiti, jer navodno ne odgovara savremenim realnostima, kao i Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244, o kojoj sam već govorio.

Sa svoje strane činimo i činićemo sve što je u našoj moći da osujetimo destruktivne planove zapadnih zemalja i ne samo da spriječimo haos na Balkanu nego i da pomognemo narodima da uspostave trajni mir u regionu"; dodao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...