UKOLIKO PLANIRATE NA LJETOVANJE U TURSKU ILI EGIPAT OVO TREBATE ZNATI: Ove zemlje je pametno izbjegavati, postoji opasnost od…

U nastavku saznajte koji su najnoviji sigurnosni savjeti putnicima.

  • Ekonomija

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Uz prijetnju širenja sukoba, ljudi koji putuju kroz Bliski istok ili preko njega zabrinuto se pitaju može li to utjecati na njihovu sigurnost i planove.

U nastavku saznajte koji su najnoviji sigurnosni savjeti putnicima.

Je li sigurno putovati u Tursku?

Turska je izrazito popularna destinacija, no graniči s nizom zemalja u koje je trenutno bolje ne putovati. Iako se velika većina tih zemalja općenito smatra sigurnima za turiste, postoje neke iznimke.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje da se ne putuje unutar 10 kilometara od granice sa Sirijom te u provincije Sirnak i Hakkari.

Je li sigurno otići na odmor u Egipat?

Glavna turistička područja u Egiptu općenito se smatraju sigurnima, uključujući glavni grad Kairo, gradove duž Nila i ljetovališta na Crvenom moru.

Ipak, bolje je izbjeći putovanje u guvernerat Sjevernog Sinaja, gdje se nalazi prijelaz Rafah prema Gazi. Također se ne preporučuje putovati u područje 20 kilometara udaljeno od granice s Libijom.

Nakon iranskog napada na Izrael, britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje koje se odnosi na nekoliko zemalja u okruženju, savjetujući putnicima da provjere najnovije informacije. U to su uključena popularna odredišta poput Dubaija i Marakeša.

Popis zemalja obuhvaćenih upozorenjem

'Dana 13. aprila 2024. Iran je izveo vojnu akciju protiv Izraela. Pratite ove savjete za putovanja i druge medije jer se situacija brzo mijenja', upozorava FCDO.

Zemlje obuhvaćene upozorenjem su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko, Tunis, Saudijska Arabija, Alžir, Bahrein, Kuvajt, Libija, Jordan i Oman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...