PREDSJEDNIK DUDA ZA MEDIJE: "Poljska dopušta raspoređivanje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji"

Poručio je da “Rusija sve više militarizira okrug Konigsberg (Kalinjingrad)."

  • Evropa

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da će njegova zemlja dozvoliti raspoređivanje nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji.

“Spremni smo da nuklearno oružje bude raspoređeno na našoj teritoriji ako je to odluka naših saveznika”, kazao je u intervjuu za dnevni list Fakty Monday.

Duda je rekao da je njegov stav opravdan u trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

Poručio je da “Rusija sve više militarizira okrug Konigsberg (Kalinjingrad)”, prenosi Anadolija.

"Jačanje sigurnosti istočnog krila"

“Odnedavno premješta svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje kao dio nuklearnog dijeljenja, također na našoj teritoriji, kako bi ojačali sigurnost istočnog krila NATO-a, spremni smo za to, rekao je poljski predsjednik.

“Mi smo saveznik u Sjevernoatlantskom savezu i mi također imamo obaveze u tom pogledu, što znači da jednostavno provodimo zajedničku politiku”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošlog mjeseca da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nukleartni, ali trenutno ne vidi da situacija eskalira prema tome.

U intervjuu državnim medijima Putin je rekao da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

“S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni”, rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od februara 2022. “Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe”, rekao je Putin.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...