"SB" NA SJEDNICI FEDERALNOG PARLAMENTA: Na dnevnom redu razmatranje uvođenja neradne nedjelje (FOTO)

Počeo je nastavak desete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ranije, sjednica je prekinuta četvrtog marta, kada su se trebale razmatrati Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa.

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  

  • 1

Počeo je nastavak desete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ranije, sjednica je prekinuta četvrtog marta, kada su se trebale razmatrati Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa.

Kada je riječ o Zakonu o radu, ranije je resorni ministar Adnan Delić istakao važnost usvajanja dopune kojom se dozvoljava rad studentima, koji bi mogli regularno ucestvovati na tržištu rada. Ovo bi doprinijelo, kako je naveo Delić, razvoju zdrave ekonomije, a istovremeno bi se smanjila siva ekonomija. Isto tako, dopunom Zakona definisala bi se prava i obaveze studenata na tržištu rada.

Kada je riječ o Zakonu djelatnosti psihologa, pomenutim bi se postavili standardi i propisi za obavljanje ove prakse. Time bi ove usluge mogli pružati samo kvalifikovani stručnjaci.

Na današnjem dnevnom redu je između ostalog i razmatranje uvođenja neradne nedjelje te neradni dan praznikom za radnike u trgovini, tržnim centrima i drugim prodajnim objektima na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Trenutno, smatraju mnogi, radnici u trgovinama su u neravnopravnom položaju u odnosu na druge. Vladi FBiH ostavljena je mogućnost da odluci koji prodajni objekti su ipak dužni raditi u vrijeme praznika. Zakon kojim su predložene ove odredbe još uvijek je u formi nacrta.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena. Ovo se odnosi na izmjenu visine kazne kada se pravno lice odnosno odgovorno lice ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama, kazna se povećava sa dosadašnjih 1000 KM na 6000 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000 KM porasla bi na 30.000 KM.

Prijedlog Zakona o poticanju razvoja male privrede, te Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini koji bi trebalo da se razmatraju na današnjoj sjednici.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...