JEDINSTVENA MOČVARA U EVROPI: Park prirode Hutovo blato dobija novo ruho

Obilazak ove destinacije pruža jedinstven ugođaj.

  • Mini market

  • 22. Apr. 2024  

  • 0

Park prirode Hutovo blato je rezervat ptica, najveći te vrste u ovom dijelu Evrope u smislu veličine i raznolikosti. To je dom 263 vrste ptica selica i desetinama njih je ovo stalni dom. Ovaj park, nudi i brojne druge sadržaje kojima se posjetioci rado vraćaju da uživaju, u miru i tišini koje nudi priroda. Zahvaljujući brojnim projektima, koje prvenstveno podržava Evropska unija, brojni sadržaji su unaprijeđeni i park polako dobija potpuno novo ruho.

Na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, sa lijeve strane rijeke Neretve, nalazi se Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u Evropi.

Obilazak ove destinacije pruža jedinstven ugođaj. Kroz brojne projekte uređena je prilazna staza, kao i pristanište za brodice, poučne staze, promatračnice za ptice, interpretacijsko središte. Novouređeni vidikovac Orlov kuk posebna je atrakcija sa kućicom za posjetioce i panoramskim dvogledom. Hutovo blato popularno je među rekreativnim i profesionalnim posmatračima ptica.

JOSIP VEKIĆ, voditelj nadzora u PP "Hutovo blato"

"Sve vrste pataka, imamo jednu mješovitu koloniju na Brežinama, na njoj je trenutno 2000 parova, ja očekujem još, sive čaplje, kormorani, sad će doć ibis, par žute čaplje, one dolaze iz Afrike i ako bude dobra hidrološka godina, one će se gnijezditi". 

Vekić naglašava da je dostupno iznajmljivanje opreme za amaterske posmatrače, a imaju i program za profesionalce kroz cjelodnevne i nešto kraće ture. Najčešći posjetioci parka su porodice sa djecom, ali i brojni drugi rekreativci koji dolaze najčešće vikendom, ali i radnim danima kako bi se na ovom mjestu relaksirali.

Ovo stanište ptica ugroženo je već duži period ljudskim faktorom, posebno krivolovom. Vekić ističe da je potrebno poduzeti dodatne korake kako bi se park zaštitio.

JOSIP VEKIĆ, voditelj nadzora u PP "Hutovo blato"

"Lovi se u lokalnim lovačkim društvima, Crna liska pa tako ljudi upadaju u Hutovo blato, Svitavsko jezero na taj lov i ako suzbijemo crno tržište, prodaju i preprodaju, odnosno nedozvoljenu pripremu u nekim restoranima ili nedozvoljen prenos preko granice, ja mislim da će se to svesti na minimum".

Zakon o zaštiti prirode predviđa da sva zaštićena područja budu ustanove što sada nije slučaj, ističe Emil Balavac, ministar turizma i okoliša HNK. Vlada zato planira da se u narednom razdoblju javno preduzeće Park prirode Hutovo blato transformiše u javnu ustanovu koja će se moći efikasnije finansirati iz domaćih fondova i Vladinih sredstava, ali i biti u mogućnosti da privlači dodatna sredstva iz međunarodnih institucija.

EMIL BALAVAC, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK

"U narednom periodu se planira raspisivanje konkursa za novu upravu koja bi trebala da podmladi kadar i da bude nositelj cijele ove tranzicije. Prioriteti Hutova blata ostaju zaštita staništa, međutim, trenutno ono posluje na nekom vrlo niskom nivou i možemo reći da prihod od nekih 80 hiljada KM nije ni blizu onog koji bi trebao biti". 

Cilj je postići samoodrživost ovog preduzeća, naglašava Balavac. U tome će svakako pomoći lokalne turističke zajednice koje bi trebalo da zažive uskoro u HNK, između ostalih i u Stocu i Čapljini kojima Hutovo blato prema nadležnosti i pripada.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...