LJUBAV PREMA OTVORENOJ CESTI: Mlada Trebinjka Ana (23) prva je žena vozač šlepera u Bosni i Hercegovini

Žena u "muškom" poslu

  • Šareni svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Mlada Trebinjka Ana Kisić, iako ima samo 23 godine, prva je žena vozač šlepera u istočnoj Hercegovini. Trenutno vozi taksi u Trebinju i kaže da jedva čeka da izađe na drum ovim moćnim vozilom.

Iako je završila i za kuvara i turističkog tehničara, pa se i u praksi počela baviti kuvarstvom, priželjkivala je, kako kaže, da postane vozač, pa se prebacila najprije na posao dostavnog vozača, a onda, nakon devet mjeseci prešla da vozi taksi.

-S obzirom na to da volim i duga putovanja i duge vožnje, a volan mi jednostavno predstavlja izazov, odlučila sam da polažem i CE kategoriju vožnje, a s obzirom na to da sam inače u takozvanom muškom poslu, gdje radi malo žena, imala sam punu podršku od muških kolega koji su se u početku vjerovatno samo šalili, ali je ta misao u meni oživjela, pa sam položila i kategorije A za motor, C za kamion i CE za kamione sa prikolicama – kaže Ana.

Mada još nema iskustva na dugim turama, priželjkuje da se šleperom zaputi na otvoreni put koji takođe ima svoju prednost, s obzirom na to da je kabina, odnosno upravljačko mjesto, na dosta većoj visini, sa dosta većom preglednošću.

ana kisić djevojka iz trebinja FOTO: ANAKISIC/FACEEBOK/SCREENSHOT 

-Samim tim, to je osjećaj sigurnosti, jer je većina vozila ispod vas, ali sa druge strane, to izaziva i bojazan šta sve može tako velika mašina učiniti onom malom putničkom automobilu, mada je najbolje o tome ne razmišljati i koncentrisati se maksimalno na put, odnosno na ono u čemu smo mi u kabini u prednosti – preglednost – kaže Ana.

Kaže da je na polaganju CE kategorije prošla iz prvog pokušaja, ali je kod C kategorije prvi put pala, jer se zbunila na semaforu, s obzirom na to da je imala prednost prolaza, ali je stala jer je u blizini bio pješak kojem je bilo crveno svjetlo i nije ni imao namjeru da pređe ulicu.

Njen instruktor vožnje Petar Butulija, koji je prije Ane obučavao još jednu Hercegovku za vožnju kamiona, ali za C kategoriju, kaže da je Ana skromna i da je bila odlična na polaganjima, ali je jednostavno trema uradila svoje, pa je instinktivno reagovala kada je stala na pješačkom.

-Sigurno da će ona, kada danas-sutra izađe na put, biti dobar vozač tegljača, tako da mislim, s obzirom na to da početnici uvijek na početku idu na kraće ture i sa iskusnim šoferima koji im pomažu, njoj neće trebati mnogo da se osamostali i stekne, tako da kažem, jednu rutinu u ovom poslu – kaže Butulija, pišu Nezavisne novine.

Dodaje da mu nije poznato da je još neka žena, izuzev djevojke koja je za potrebe Oružanih snaga BiH položila za vozača kamiona, do sada završila obuku za vožnju tegljača, što ženstvenu i pomalo krhku Anu čini još jedinstvenijom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...