INFORMACIJE DOSTAVLJANE KINI: Špijunska afera trese Evropski parlament

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Europskog parlamenta.

  • Evropa

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 1

Zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha uhapšen je zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, saopćilo je Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu u utorak.

“Glavno državno tužilaštvo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu privelo njemačkog državljanina Jiana G. zbog osnovane sumnje da je radio za kinesku tajnu službu”, saopćilo je Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu.

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Europskog parlamenta.

"Skupljao informacije o opoziciji"

Njemački mediji navode kako se radi o zastupniku AfD-a Maximilianu Krahu. Na internetskoj stranici zastupnika Kraha još uvijek na listi zaposlenih koji su akreditirani pri parlamentu stoji ime asistenta Jiana Gua.

"U januaru 2024. osumnjičeni je u nekoliko navrata slao informacije o pregovorima i odlukama Europskog parlamenta svom nalogodavcu u kineskim tajnim službama. Osim toga je sakupljao i informacije o njemačkim opozicionim političarima”, stoji u saopćenju tužilaštva.

Iz uprave AfD-a je poručeno kako su vijesti o hapšenju Krahovog asistenta “vrlo uznemirujuće”, ali kako se želi pričekati s daljnjim informacijama državnog odvjetništva.

Niz hapšenja zbog špijunaže

Na hapšenja je reagirao i službeni Peking odbacujući optužbe da je Guo špijunirao za Kinu. “Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine”, stoji u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U ponedjeljak je Glavno državno tužilaštvo u drugom slučaju dalo uhapsiti troje njemačkih državljana pod optužbom da su špijunirali za Kinu i kineskoj tajnoj službi dostavljali osjetljive industrijske podatke iz vojno-pomorskog sektora.

Prošle sedmice su u Njemačkoj također uhapšena i dvojica njemačkih državljana ruskog porijekla pod optužbom da su za rusku tajnu službu špijunirali i pribavljali podatke o kretanju postrojbi Bundeswehra, posebice u svezi s ratom u Ukrajini.

"Napad na europsku demokratiju"

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je optužbe protiv Krahovog asistenta opisala kao “vrlo teške”. “Ako se potvrdi da je iz Europskog parlamenta špijunirao za kinesku tajnu službu, onda se radi o napadu na europsku demokratiju”, rekla je Faeser.

Maximilian Krah je član zastupničkog kluba desnice i ekstremne desnice Identitet i demokratija. Nositelj je liste desno-populističkog AfD-a na predstojećim izborima za Europski parlament. I drugi nositelj na listi Petr Bystron se već sedmicama nalazi na udaru kritika zbog sumnje da je za novac širio rusku propagandu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...