KOMENTAR OLEKSANDRA LEVČENKA: Američki paket pomoći Ukrajini dokaz da je demokratija važna svijetu

Inače, tri člana Kongresa iz Republikanske stranke, koji su ozloglašeni po dosluhu Rusije, predložila su brojne amandmane na dokument o vojnoj podršci Ukrajini.

  • Evropa

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Predstavnički dom Kongresa 20. aprila ove godine glasao je za paket strane pomoći vrijedan 95 milijardi dolara koji bi obezbijedio finansiranje Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Konkretno, Ukrajina će dobiti 60,84 milijarde dolara dugoročne pomoći. "Za" je glasalo 311 kongresmena, posebno 210 demokrata i 101 republikanac, protiv - 112 republikanaca. Kongres je takođe podržao predlog zakona br. 8038 o korišćenju zamrznute imovine Ruske Federacije za Ukrajinu. Od 300 milijardi dolara konfiskovane imovine, 4-5 milijardi potpada pod jurisdikciju SAD. Od 60,84 milijarde dolara pomoći koja je pružena Ukrajini, 23,2 milijarde dolara će ići za popunu odbrambenih dobara i usluga pruženih Ukrajini, 13,8 milijardi dolara će otići na kupovinu najnovijih sistema naoružanja, roba i usluga za potrebe odbrane. I generalno 49,9 milijardi dolara predstavljaće izdatke za odbranu. Još 7,8 milijardi dolara će biti potencijalna budžetska podrška, a 1,57 milijardi će biti u vidu ekonomske pomoći. 400 miliona dolara su usmjerene na zaštitu ukrajinskih granica i humanitarno deminiranje, 26 miliona na nastavak nadzora i odgovornost za pomoć i opremu koja je pružena Ukrajini. Dalje, Senat danas mora uzeti u obzir nacrt zakona i održati prvo glasanje. A kada bude održano drugo glasanje, a to može biti za nekoliko dana, tada će zakon potpisati američki predsjednik, nakon čega će inicijativa stupiti na snagu. Posebnost prijedloga zakona je u tome što se skoro potpuno poklapa sa onim što je Senat donio prije dva mjeseca. Istovremeno, Pentagon priprema masivnu infuziju vojne pomoći Ukrajini odmah nakon potpisivanja zakona od strane predsjednika D. Bidena.

Inače, tri člana Kongresa iz Republikanske stranke, koji su ozloglašeni po dosluhu Rusije, predložila su brojne amandmane na dokument o vojnoj podršci Ukrajini. Marjorie Taylor Green je predložila da se "svaki iznos u dolaru u ovom zakonu smanji na nulu"; Victoria Spartz je smatrala da je potrebno iz nacrta zakona ukloniti odredbu koja dozvoljava Bijeloj kući da dodijeli oružje Oružanim snagama Ukrajine iz skladišta američke vojske; Kat Cammack je htjela otkazati sva nevojna sredstva vezana za Ukrajinu. Marjorie Taylor Green je takođe zahtijevala da se svaki član Predstavničkog doma koji je glasao za prijedlog zakona o pomoći Ukrajini mora pridružiti Oružanim snagama Ukrajine. Istovremeno, iz nekog razloga, to se nije odnosilo na pružanje pomoći Izraelu i Tajvanu. Inače, amandmani koje je predložila Marjorie Taylor Green pokazali su se toliko apsurdnim da je kongresmen Jared Moskowitz predložio da se u prijedlog zakona uključi amandman da bi „predstavnica Marjorie Taylor Green (GA-14) trebala biti imenovana za specijalnog predstavnika Vladimira Putina u Kongresu Sjedinjenih Država." Međutim, većina kongresmena je javno izrazila podršku Ukrajini, pa čak i u sali za glasanje.

Predsjednik Ukrajine zahvalio je Predstavničkom domu na odobrenju nacrta zakona o pružanju pomoći Kijevu. U svom obraćanju, V. Zelensky je izrazio zahvalnost Donjem domu Kongresa, obijema strankama i predsjedavajućem M. Džonsonu na „odluci koja čuva ispravan tok istorije, ističući da će demokratija i sloboda uvijek biti važni u svijetu sve dok Sjedinjene Države pomažu da ih zaštite."

“Nakon dugog odlaganja pružanja finansijske pomoći Ukrajini u Washingtonu, Evropa je shvatila koliko je američka podrška Ukrajini postala neizvjesna. Zemlje Evropske unije trebale bi pružiti veću podršku Ukrajini, jer bi se sljedeći paket pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država mogao ispostaviti kao posljednji”, rekao je šef Evropskog komiteta u Bundestagu A. Hofreiter. "Ovo bi mogao biti posljednji paket pomoći SAD-a za jako dugo vremena - ili čak posljednji uopšte", sugerisao je Hofreiter. Prema njegovim riječima, američka podrška Ukrajini postala je neizvjesna, pa bi Evropljani trebali učiniti mnogo više za Ukrajinu.

Američki milijarder i pobornik ideje pacifikacije agresora odustajanjem od dijela ukrajinskih teritorija, Elon Musk, indirektno je optužio američku vladu za nastavak "vječnog rata". Ovako je na svojoj društvenoj mreži X prokomentarisao usvajanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od strane američkog Kongresa. "Ono što me najviše brine je to što ne postoji izlazna strategija, već samo vječni rat u kojem djeca ginu u rovovima", napisao je Musk. Očigledno je da Musk nije pročitao odredbe nacrta zakona o pružanju američke pomoći Ukrajini, jer se u njemu govori i o izradi višegodišnje strategije podrške Ukrajini, koja će precizno predvidjeti strategiju okončanja rata. Što se tiče djece u rovovima, tamo su samo vojnici, koji su, naravno, i nečija djeca, ali jedni brane svoju domovinu, dok drugi pokušavaju da unište nezavisnu državu - osnivača UN-a i njen narod. Čini se prilično čudnim da se, po logici milijardera, rat može zaustaviti samo prestankom međunarodne podrške i predajom Ukrajine, budući da on nikada nije dao nikakve izjave Rusiji tražeći prekid vojne agresije na suverenu državu.

U isto vrijeme, predsjednik Kongresa M. Johnson, koji je u početku bio skeptik u pogledu pomoći Kijevu, rekao je da bi "radije slao metke u Ukrajinu nego američke vojnike.“ Prije glasanja u Kongresu, političar je bio rastrgan između izbora spašavanja svog posla, jer su mu radikalni republikanci zaprijetili ostavkom ili da postupi ispravno. "Moja filozofija je da radim pravu stvar. Da sam se ponašao iz straha od otkaza, nikada ne bih mogao da radim svoj posao. Gledajte, istorija nam sudi zbog onoga što radimo. Sada je kritično vrijeme. Smatram da je pružanje pomoći Ukrajini sada kritično važno", naglasio je M. Johnson. Očigledno je da su na njegov stav uticali ne samo izvještaji CIA-e i analitičkih centara o stanju stvari na ukrajinsko-ruskom frontu, već takođe i posljednje izjave D. Trumpa, koji je izjavio da Ukrajinu treba podržati.

Prve isporuke oružja Ukrajini će se obaviti u narednim sedmicama nakon konačnog odobrenja dokumenta. Prije svega, Ukrajini je potrebno oskudno oružje koje može promijeniti ravnotežu snaga na frontu: artiljerija, dalekometne rakete, protivvazdušna odbrana, municija. Posebnom odredbom nacrta zakona predviđeno je da administracija američkog predsjednika u što kraćem roku prebaci u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS (do 300 km ciljanog udara). Dio pomoći dolazio bi u obliku kredita, dok bi predsjednik i američki Kongres bili ovlašteni da otpišu dug po tim kreditima. Jedna od novina dokumenta je formiranje višegodišnje strategije podrške Ukrajini u suprotstavljanju agresiji, koju američki državni sekretar i ministar odbrane moraju predstaviti najkasnije 45 dana nakon stupanja zakona na snagu.

Na kraju se ispostavilo da je dugo očekivana odluka moćnija od prethodnih verzija nacrta zakona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...