NESTVARNI PRIZORI: Nebo nad južnim krajevima Grčke obojeno u narandžastu boju (FOTO)

Predviđa se da će se nebo razvedriti u srijedu jer se vjetrovi smjenjuju i pomjeraju prašinu, i to uz pad temperatura.

  • Šareni svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Nebo nad južnom Grčkom poprimilo je narandžastu nijansu jer su oblaci pješčane prašine koji su iz sjeverne Afrike, a preko Sredozemnog mora stigli i do Atene, i grad sa svim svojim znamenitostima "obojili" u narandžasto.

Jaki južni vjetrovi nosili su prašinu iz pustinje Sahara, i pošto su stigli do atmosfere iznad Grčke Atena je u predvečerje poprimila boje nalik onima na Marsu.

Predviđa se da će se nebo razvedriti u srijedu jer se vjetrovi smjenjuju i pomjeraju prašinu, i to uz pad temperatura.

altFoto: Reuters

U utorak je najviša dnevna temperatura u dijelovima južnog otoka Krita bila iznad 30 stepeni Celzijusa, viša za skoro 20 stepena u odnosu na veći dio sjeverne Grčke.

Jaki južni vjetrovi proteklih dana također su potakli nesezonske rane požare na jugu zemlje.

Vatrogasna služba saopštila je da je u posljednja 24 sata širom zemlje izbilo ukupno 25 požara. Tri osobe su uhapšene na otoku Paros u Egejskom moru zbog sumnje da su slučajno izazvale požar. Nije prijavljena značajnija materijalna šteta ili da je bilo ozlijeđenih, a požar je brzo lokaliziran, prenosi N1.

Još jedan požar je izbio na Kritu u blizini pomorske baze si on je sada pod kontrolom.

Grčka se svakog ljeta suočava sa razornim i često smrtonosnim šumskim požarima, a prošle godine je u toj zemlji zabilježen najveći u cijeloj Evropskoj uniji u više od dvije decenije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...