POSTIZBORNA DRAMA U HRVATSKOJ: Ništa od Zorana Milanovića, Penava komentirao izjavu Andreja Plenkovića…

U međuvremenu SDP će pregovarati sa svim drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor, izuzev HDZ-a, s ciljem konstituiranja Sabora koji bi osigurao parlamentarni nadzor nad tehničkom vladom.

  • Regija

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Pregovarački tim Domovinskog pokreta je već sjeo s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te s Mostom i Hrvatskim suverenistima, no za eventualnu konačnu odluku čeka se i rezultat pregovora s relativnim izbornim pobjednikom HDZ-om.

Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu. Istodobno, ljevica ne odustaje od ideje o konstituiranju Sabora prije dogovora o modalitetu formiranja Vlade.

Penava komentirao Plenkovićevu izjavu: Neke lekcije su trebale biti naučene

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prije predaje liste za europarlamentarne izbore DIP-u kazao je da je zadovoljan s uvodnim razgovorima s različitim političkim opcijama te da za njih 'igraju sva tri scenarija da budu u većini, oporbi, ali i novi izbori".

- Današnji uvodni razgovori sa SDP-om i Mostom o postizbornoj koaliciji bili su vrlo dobri, kvalitetni, kolegijalni, uljudni, to je bila razmjena početnih stavova, postavki i mogućih razvoja situacija, tako da apsolutno mislim da je dobro da razgovaramo, bez obzira na to što imamo različitu političku poziciju u odnosu na SDP. No, s obzirom na vrlo neizvjestan kontekst sastavljanja buduće većine, dobro je da su te komunikacije otvorene, da pregovaramo, razgovaramo sa svima i da pokušavamo pronaći najoptimalniji put za sigurnost Hrvatske, izvijestio je Penava o razgovorima s potencijalnim postizbornim partnerima.

Dodao je da je definitivno rano reći kojim će putem DP postizborno poći, ali, napominje, građani su rekli svoje. A mi to detektiramo, rekao je, kao želju hrvatskih birača da se izvrše određene korekcije smjera kojim Hrvatska ide, ali ne u značajno radikalnoj mjeri. Taj put ćemo mi uvažavati, ali poštujući sve poruke koje smo slali što nam je prihvatljivo, a što je apsolutno neprihvatljivo i o poštivanju tih preduvjeta ovisi nastavlja li DP i u kojem smjeru te razgovore, najavio je.

U nastavku razgovora, ističe, neće nikoga ucjenjivati, ali ni dozvoliti da se dovede u položaj kojim ih se podcjenjuje ili omalovažava na bilo koji način.

- Za Domovinski pokret igraju sva tri potencijalno moguća scenarija, da sastavljamo većinu i da budemo u oporbi, ali i da idemo na nove izbore, s tim da je naš odabir da budemo konstruktivni partneri i da koliko god je moguće sudjelujemo u kreiranju politika u Hrvatskoj. Nećemo dozvoliti, zbog svojih vrijednosti, ali i svojih birača, bilo kakvo silovanje, ucjene, podcjenjivanje, ili stavljanje u nekakvu drugu klupu da budemo nekakav potrčko bilo kome, naglasio je čelnik DP-a.

Stav predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da je moguće da i DP i SDSS budu s njima u parlamentarnoj većini, kaže, nije uspio još najjasnije pročitati, a još manje protumačiti, no, napominje:

-Mi u DP-u to doživljavamo kao omalovažavanje i negiranje naših početnih stavova. I zato šaljem poruku da, tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar i na vrijeme vrlo smireno upozoravam na to, rekao je.

Kada je riječ o deratifikaciji Istanbulske konvencije, na čemu DP insistira, a Plenković kaže da to nije realno, Penava uzvraća da neće govoriti o pregovaračkoj poziciji DP-a, bez obzira na to radi li se o SDP-u, HDZ-u ili Mostu.

-No, svjesni smo da, ako želimo da pregovarački proces bude uspješan, zahtijeva kompromise i nećemo doći sa stavom 'ovo je naših pet točaka, uzmi ili ostavi', ali ćemo, ističe, doći s pet točaka i pokušati se dogovoriti i ostvariti njih tri ili četiri. Težit ćemo da bude pet od pet, ali svjesni smo da svako partnerstvo zahtijeva kompromis. Ako se krene s pozicijama da a priori sve što predlažemo bude negirano, jasno je da je to put koji vodi svemu samo ne dogovoru i međusobnom uvažavanju i to nije put DP-a, istaknuo je.

-Mi se svojih stavova ne možemo odreći u potpunosti, ali u kompromisnoj situaciji s bilo kim možemo uvažiti dijelove našeg programa i dati priliku i DP-u da ostvari ono za što je dobio mandat, a to je da izvrši korekciju politika koje su do sad bile zastupljene u Republici Hrvatskoj i na taj način priznati i nas kao ravnopravnog partnera. Ako imamo samo čistu negaciju, onda je jasno da je negacija odgovor i sa strane DP-a. Ako na svim stranama doživimo negaciju, mi smo u oporbi ili u novim izborima, poručio je Penava, naglasivši da im je demografski slom Hrvatske apsolutni prioritet i revitalizacija pod svaku cijenu.

Grbin potvrdio da je SDP odustao od Milanovića kao mandatara

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je potvrdio da je SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade te ponovio potrebu konstituiranja Sabora radi kontrole nad HDZ-ovom tehničkom vladom, jer bi razgovori o sastavu nove vlade mogli potrajati i mjesecima.

- Ne bih rekao odustali, nego treba biti svjestan realnosti, ako nešto nije realno, ne treba lupati glavom o zid", odgovorio je Grbin na pitanje novinara je li SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade.

Na ponovljeno pitanje o odustajanju od Milanovića, odgovorio je: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da", te podsjetio na ono što su rekli Most i IDS - da ne podržavaju Milanovića na čelu vlade.

U izjavi novinarima nakon sjednice stranačkog predsjedništva, odbio je odgovoriti je li on spreman preuzeti odgovornost mandatara, rekavši da treba ići polako, korak po korak, da su sve opcije na stolu, te da ima i boljih i lošijih.

Istaknuo je i da Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, tjednima, a možda i mjesecima.

U međuvremenu SDP će pregovarati sa svim drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor, izuzev HDZ-a, s ciljem konstituiranja Sabora koji bi osigurao parlamentarni nadzor nad tehničkom vladom.

- Mislimo da odmah nakon konstituiranja Hrvatskog sabora, stranke koje su do jučer bile oporba HDZ-u, trebaju donijeti odluku kojom će staviti van snage imenovanje Turudića glavnim državnim odvjetnikom i promijeniti lex AP. Na taj način ćemo spriječiti da kriminal potpuno ovlada Hrvatskom i svim njenim institucijama i na taj način ćemo spriječiti da Hrvatska javnost zna ono što se u Hrvatskoj događa. Ono što moramo napraviti, da bi bilo potpuno jasno, ovo mora biti gotovo do 26. svibnja, rekao je Grbin.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...