AMBASADORICA BOSNE I HERCEGOVINE OTVORENO PRIJETI: "Srpski ambasadori će samostalno djelovati..."

Kazala je da on neće snositi nikave posljedice jer djeluje samostalno i za njegovo postupanje ne postoji saglasnost u BiH.

  • Društvo

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 4

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljka Špirić kazala je da će "srpski ambasadori" iz BiH samostalno djelovati jer je "pređena crvena linija" rezolucijom o Srebrenici i da nije važno da li će ona biti usvojena ili ne.

Dalje navodi da je rezolucija proizvela dugoročne negativne posljedice u BiH. Dodaje da je bi eventualno usvajanje rezolucije moglo izazvati negativne posljedice i u regionu, ali i šire, što bi se moglo "kao bumerang" vratiti onima koji su ušli u, kako je precizirala, avanturu sa rezolucijom.

"U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno, bez saglasnosti onog ko ga je izabrao. U našem slučaju to je Predsjedništvo BiH. Nemoguće je takvo postupanje bilo gdje u svijetu, a da ambasador ne snosi posljedice", rekla je Špirić i upitala kakve će posljedice snositi ambasador u UN Zlatko Lagumdžija.

Kazala je da "on neće snositi nikave posljedice jer djeluje samostalno i za njegovo postupanje ne postoji saglasnost u BiH".

Dodala je da će se na sjednici Generalne skupštine UN svi ambasadori izjašnjavati shodno instrukcijama koje su dobili iz svojih zemalja, te da nijedan diplomata neće glasati po svom ličnom nahođenju ili suprotno stavu nadležnog organa zaduženog za pitanja vanjske politike.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...