PREKRASNA SORTA TULIPANA NOSI IME BH. GRADA: Cvijet predivne boje otrovan za ljubimce

Svaki je tulipan poseban na svoj način, a bogatstvo njihovih boja, šara i oblika uvijek nas iznova iznenadi.

  • Šareni svijet

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 0

Sorti tulipana uistinu ima puno, a neki nas osim svojom ljepotom, oduševe i nazivom te pričom koja stoji iza njihova nastanka.

Svaki je tulipan poseban na svoj način, a bogatstvo njihovih boja, šara i oblika uvijek nas iznova iznenadi.

Ljepotan koji nas je ovoga puta oduševio nosi naziv Banja Luka, a to ime nije dobio slučajno. Naime, ovaj cvijet iz hibridne porodice Darwin tulipana nastao je 1974. kada ga je poznati banjalučki cvjećar Petar Đurić sa svojim timom napravio za jednu veliku nizozemsku cvjećarsku kompaniju, piše Dnevnik.hr.

Nakon što se vratio u rodni grad, Đurić je nastavljao primjenjivati sve što je naučio o ovim nizozemskim kraljevima cvijeća te je trendove, ali i ljubav prema cvijeću i njegovu uzgoju prenosio i na Banjalučane.

Boje tulipana Banja Luka doista su nešto posebno: svjetlije žuti dio nadopunjava se tamnijim žutim rubom, a tu je i jarkocrveni dio koji se ističe poput plamena. Tučak mu je svijetao, a prašnici crni.

Cvjeta u kasno proljeće, a njegovi raskošni cvjetovi mogu biti visoki i do 15 centimetara.

Odlično će uspijevati na suncu, a voli bogatu, plodnu i dobro dreniranu zemlju srednje vlage. Najbolje će mu odgovarati hladnije zime i suša ljeta. Sva njihova raskoš najbolje će se istaknuti ako su sađeni u grupama, najmanje 10 do 15 lukovica.

Osim u vrtu, lijepo ga je vidjeti i u vazama, a kao i svi drugi tulipani, vrlo je zahvalan rezani cvijet te će dugo ukrašavati vaš životni prostor. Naravno, uvijek su tu i trikovi pomoću kojih će i ovi tulipani u vazi opstati još duže.

Oprezni morate biti jedino ako imate kućne ljubimce jer su tulipani Banja Luka otrovni i za pse i za mačke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...