VLASTI TVRDE DA NEMA NOVCA: Nema ''bijelog štapa'' za slijepe osobe, a psi vodiči su ''misaona imenica''

A kada su u pitanju psi vodiči, u Bosni i Hercegovini, prije svega, nema institucija koje se bave obukom pasa vodiča i edukovanju slijepih osoba, a iz Udruženja slijepih KS kažu kako vlasti tvrde da nema novca.

  • Društvo

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Počevši od 1992. godine, posljednje srijede u aprilu obilježava se Međunarodni dan pasa vodiča, međutim u našoj zemlji slijepe osobe izložene su i većim problemima. Naime za BHRT je potvrđeno kako postoji problem oko nabavke i kupovine "bijelog štapa".

A kada su u pitanju psi vodiči, u Bosni i Hercegovini, prije svega, nema institucija koje se bave obukom pasa vodiča i edukovanju slijepih osoba, a iz Udruženja slijepih KS kažu kako vlasti tvrde da nema novca.

"Kad god mi osobe sa invaliditetom i slijepi želimo nešto novac je barijera. Novca ima ali se treba pravilno raspodijeliti", kazao je u Jutru za sve Selmir Isaković iz Udruženja.

OPOSLUŠAJTE I POGLEDAJTE KOJI SU NAJVEĆI PROBLEMI VEZANI ZA PSE VODIČE:

Pas u ulozi vodiča, uglavnom, služi slijepim ili slabovidim ljudima, kako bi im olakšao mogućnost kretanja. Svjetska federacija pasa vodiča daje nam uvid u mnogo informacija koje se tiču baš njihove uloge u svijetu. Između ostalog, oni omogućavaju svojim vlasnicima da putuju nezavisni i bezbjedni, dajući im samopouzdanje i slobodu, zatim im pomažu da se kreću ulicama, pronalazeći objekte, i pomažući im da izbjegnu prepreke. Takođe, pomažu im prilikom korištenja javnog transporta, a pružaju im i društvo i promovišu socijalnu inkluziju.

Dan posvećen psima vodičima je prilika da se oda priznanje svim psima koji obavljaju ovu izuzetno važnu zadaću, a njih je trenutno u svijetu 20291, što znači da 20291 slijepa ili slabovidna osoba ima podršku psa vodiča koji joj pomaže živjeti život prema vlastitim potrebama i željama, omogućujući joj neovisnost i slobodu kretanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...