ČOVIĆEV PORTAL NASTAVLJA VRIJEĐATI AMERIČKOG AMBASADORA: "Murphy je politički muljator koji gura BiH u sve dublju krizu!"

ABC portal podsjeća da je američki ambasador i ranije iznosio kritike direktno na račun lidera HDZ-a Dragana Čovića te je poručio kako je projekat blokiran zbog ličnih interesa pojedinaca iz ove stranke.

  • Politika

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Zapadnohercegovački portal ABC, blizak HDZ-u Dragana Čovića, izvještaja o istupu američkog ambasadora na Energetskom forumu u Neumu i njegovom pozivu bh. vlastima da deblokiraju streteški energetski projekat Južna plinska intekonekcija.

Portal piše da je ambasador Sjedinjenih Država pozvao sa Energetskog samita u Neumu domaće političare na hitno djelovanje kako bi se osigurala energetska nezavisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Kako je naglasio ovaj politički muljator koji ruši dogovore naroda u BiH i tako indirektno gura ovu zemlju u sve dublje krize, energetski sektor u BiH se nalazi u lošem stanju jer se godinama na ovom polju nije radilo ništa na poboljšanju situacije", piše ABC portal te citira ambasadora Murphyja koji je kazao da ističe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan.

altABC portal / Screenshot

Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja.

“Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njezin energetski sektor u predstojećim desetljećima”, upozorio je. 

Američki ambasador dodao je kako BiH pod hitno mora diverzificirati izvore snabdijevanja prirodnim plinom da bi, kako je rekao, izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Europom.

“Kako bi to bilo moguće Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za financiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti s puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH”, kazao je Murphy.

ABC portal podsjeća da je američki ambasador i ranije iznosio kritike direktno na račun lidera HDZ-a Dragana Čovića te je poručio kako je projekat blokiran zbog ličnih interesa pojedinaca iz ove stranke.

Portal podsjeća da je njegov stav, kao i stav Američke ambasade komentirao i sam Čović koji je oštro negirao Murphyjeve navode o eventualnim osobnim interesima za ovaj projekat.

"Južna interkonekcija je strateški interes BiH pa i hrvatskog naroda u BiH jer prolazi kroz HNŽ, ZHŽ, SBŽ, HBŽ. Naš prijedlog je bio vrlo jasan, zakon o južnoj interkonekciji je već u proceduri od prije par godina na koji se osporilo puno stvari. Osnovna dvojba oko tog zakona je BH Gas. Ja sam rekao, kao što imamo BH Gas, imat ćemo i južnu plinsku interkonekciju i na to se ne može nitko ljutiti. To će također biti u vlasništvu Vlade FBiH pa se ne može govoriti ni o kakvim interesima. Ja tu nikakvih primarnih interesa nemam”, citira portal Čovićev odgovor uz neprimjerenu opasku kako se radi o "političkom muljatoru koji iz tko zna kojih interesa ruši dogovore naroda u BiH".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...