ZAJEDNIČKA IZJAVA: Srbija jedna od 17 potpisnica poziva Hamasu da oslobodi taoce u Gazi

Ovaj dokument potpisali su predstavnici Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugalije, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda, Velike Britanije i SAD. 

  • Regija

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Srbija je potpisnica Zajedničke izjave 17 država, među kojima su i SAD, u kojoj se Hamas poziva da momentalno oslobadi taoce u Gazi.

"Pozivamo na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana. Među njima su i državljani naših zemalja", navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Ovaj dokument potpisali su predstavnici Argentine, Austrije, Brazila, Bugarske, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Portugalije, Rumunije, Srbije, Španije, Tajlanda, Velike Britanije i SAD. 

Ove zemlje ističu da sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

U Zajedničkoj izjavi se naglašava da bi dogovor o oslobađanju talaca donio trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava. 

Kako se napominje, stanovnici Gaze mogli bi da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbjeđivanje skloništa i humanitarne pomoći.

"Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju da bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmjerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu", ističe se u izjavi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...