ALARMANTAN IZVJEŠTAJ SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju i puše elektronske cigarete

SZO je zabrinuta zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta, posebno među adolescentima.

  • Zdravlje

  • 25. Apr. 2024  

  • 1

Konzumacija alkohola i elektronskih cigareta među djecom od 11 do 15 godina je "alarmantna" i zahtijeva "hitnu" akciju nadležnih, ocijenio je u danas objavljenom izvještaju evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). "Rasprostranjena upotreba štetnih supstanci među djecom u mnogim zemljama u evropskom regionu i šire, predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje", upozorio je regionalni direktor SZO Hans Klugge.

On poziva na povećanje poreza, ograničavanje prodajnih mjesta i reklamiranja i zabranu aroma da bi se suprotstavili tom trendu. Nakon višegodišnjeg pada u upotrebi psihoaktivnih supstanci, "neki podaci sugerišu da je pandemija Covida-19 izazvala novi porast potrošnje", navodi se u izvještaju SZO.

Izvještaj objedinjuje podatke od 280.000 mladih ljudi u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi. Alkohol je i dalje supstanca koju najčešće konzumiraju adolescenti - 57 odsto 15-godišnjaka je popilo alkoholno piće bar jednom, a od njih deset, skoro četvoro je konzumiralo alkohol u posljednjih 30 dana.

SZO je zabrinuta zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta, posebno među adolescentima.

"Prelazak na e-cigarete kao popularni izbor u odnosu na konvencionalne cigarete zahtijeva ciljane intervencije", navodi se u izvještaju i skreće pažnja na "štetni plasman" tih proizvoda u video igricama, zabavnim programima i drugim sadržajima namijenjenim mladima preko multimedijalnih platformi.

federalna.ba/Beta

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...