NEVJEROVATNE SCENE NA RIJECI: Muškarac bježao iz Ukrajine na madracu na napuhavanje (VIDEO)

Hiljade muškaraca bježe iz Ukrajine u nadi da će pobjeći od vojnog roka u zemlji. Nedavni odljev toliko je porastao da se krijumčari iz planinskih područja okreću od uvoza krijumčarene robe prema vodičima za izbjegavanje vojnog roka, izvijestio je The New York Times.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Ukrajinska granična služba saopćila je u srijedu da je uhvatila muškarca koji je pokušavao prijeći u Moldaviju "plivajući" na madracu na napuhavanje u rijeci Dnjestar

Državna granična služba objavila je snimku 39-godišnjeg muškarca kako leži na trbuhu na vrhu madraca i vesla kroz vodu s rukama.

Bio je potpuno odjeven, na sebi je imao majicu s kapuljačom, duge hlače i tenisice te ruksak.

Agenti za provođenje zakona primijetili su ga dronom, a zatim su čamcem stigli do čovjeka i priveli ga, stoji u saopćenju granične službe.

Granični službenici rekli su da je neimenovani stanovnik Dnjepra kontaktirao osobu putem aplikacije za razmjenu poruka koja je koordinirala njegov pokušaj prelaska za oko 4200 dolara.

Granična služba je rekla da je novac bio za upute o korištenju madraca i kako pohraniti mobilni telefon i rezervnu odjeću.

Muškarac je već platio polovicu novca unaprijed, dodale su vlasti.

Tereti ga se za protuzakoniti pokušaj prelaska granice, a njegov će slučaj biti priveden sudu, rekli su. Nejasno je zašto je muškarac pokušavao prijeći u Moldaviju.

Madrac na kojem je Ukrajinac bježao u policijskom automobiluMadrac na kojem je Ukrajinac bježao (Foto: Ukrajinska granična služba)

Hiljade muškaraca bježe iz Ukrajine u nadi da će pobjeći od vojnog roka u zemlji. Nedavni odljev toliko je porastao da se krijumčari iz planinskih područja okreću od uvoza krijumčarene robe prema vodičima za izbjegavanje vojnog roka, izvijestio je The New York Times.

Granična služba nije rekla je li muškarac na madracu pokušavao izbjeći poziv u vojsku.

Hiljade muškaraca bježi od regrutacije

No, mnogi ljudi koji izbjegavaju regrutaciju pokušali su isplivati iz zemlje, a do 6000 muškaraca pronađeno je na rumunskoj strani rijeke Tysa otkako je započela ruska invazija, navodi NYT.

Neki koriste Telegram grupe kako bi izbjegli vojnu službu, s nekoliko grupa koje broje do 100.000 članova, izvijestio je BBC u augustu.

Dvije godine nakon rata, Rusija i Ukrajina su još uvijek u žestokim sukobima za koje Ukrajina kaže da će ih izgubiti bez strane pomoći. SAD, sa svoje strane, doprinosi oko 60 milijardi dolara pomoći ove godine, uključujući NATO oružje i opremu.

Ukrajina će pauzirati izdavanje pasoša vojno sposobnim muškarcima

Ukrajina intenzivira napore da popuni svoje iscrpljene snage putem proširenog novačenja koje od sredine aprila uključuje muškarce od 25 godina i više. Dob za regrutaciju ranije je bila 27 godina, ali ju je ukrajinski parlament 2. aprila snizio.

U nastojanju da podrži nacrt, Ukrajina je u utorak rekla da će privremeno prestati izdavati pasoše za vojno sposobne muškarce u inozemstvu, što znači da se svako ko je pokuša obnoviti mora vratiti kući. Procjenjuje se da je 650.000 ukrajinskih muškaraca u dobi od 18 do 60 godina napustilo zemlju nakon ruske invazije.

Ovo nije prvi put da je ukrajinska granična služba nekoga uhvatila u incidentu povezanom sa zračnim madracem. U februaru su graničari rekli da su uhapsili dva strana agenta koji su planirali rijekom prevesti 37-godišnjeg Kijevljanina u Mađarsku.

Agenti su pronašli madrac na napuhavanje i pumpu u njihovom automobilu i rekli da je stanovnik Kijeva bio odjeven u ronilačko odijelo. Muškarac je pristao platiti 4000 dolara za pokušaj prelaska, rekle su granične vlasti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...