VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Pentagon isporučio Ukrajini balističke rakete dugog dometa ATACMS (VIDEO)

ATACMS  je dalekometni, visokoprecizno vođeni balistički raketni sistem, dometa od 300 kilometara, koji se može lansirati sa mobilnih platformi kao što su lanseri raketa HIMARS.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sistem dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio još prije šest mjeseci.

Predsjednik Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku raketnih sistrma dugog dometa nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, saopćio je Pentagon. Vojni taktički raketni sistemi – poznati kao ATACMS – pomoći će Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu okupiranog ukrajinskog teritorija, saopćilo je ministarstvo.

“Pobrinut ću se da isporuke počnu odmah. U sljedećih nekoliko sati – doslovno za nekoliko sati – počet ćemo slati Ukrajini opremu za protivzračnu odbrane, ariljerijsku municiju za raketne sisteme i oklopna vozila”, rekao je Biden u Bijeloj kući. Naglasio je da je obnavljanje ukrajinskih zaliha američkog oružja ulaganje “ne samo u sigurnost Ukrajine već i u sigurnost Evrope i vlastitu sigurnost.”

Prema medijskim izvještajima, prošlog oktobra Ukrajina je rasporedila rakete ATACMS koje su došle iz SAD. Tada su to bili modeli s kraćim dometom od oko 165 kilometara. Ukrajinska vlada molila je za projektile koji mogu pogoditi mnogo udaljenije mete.

Pentagon je potvrdio da je Ukrajini napokon isporučio balističke rakete dugog domet.

ATACMS  je dalekometni, visokoprecizno vođeni balistički raketni sistem, dometa od 300 kilometara, koji se može lansirati sa mobilnih platformi kao što su lanseri raketa HIMARS.

Ove rakete su dizajnirane za napade na strateške ciljeve kao što su aerodromi, položaji raketa zemlja-zrak, artiljerijske snage, područja opskrbe, komandne grupe ili komunikacijske tačke.

Što se tiče raketa, dosežu visinu leta između 50 i 65 kilometara.

Ova visina omogućava raketama da izbjegnu većinu odbrambenih sistema zemlja-zrak, zadržavajući pritom preciznost neophodnu za izvođenje napada.

Brzina rakete dostiže 3.700 kilometara na sat, dok je njena dužina četiri metra. Težina bojeve glave procjenjuje se na 160 do 560 kilograma. Usmjeravanje rakete se vrši putem navigacije i uz pomoć GPS sistema.

Raketa koristi čvrsto gorivo, što je čini pogodnom u različitim okruženjima, dok se oslanja na bojevu glavu koja generira eksploziju čiji je intenzitet ekvivalentan eksplozivnoj sili od 228 kilograma TNT-a.

Kopnene snage Sjedinjenih Američkih Država posjeduju ovu raketu od 1990. godine, a sistem je lansirao 450 raketa tokom invazije na Irak 2003. godine, dok je 560 raketa lansirano u nekoliko ratova tokom 2015. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...