BEĆIROVIĆ SA AMBASADORIMA KVINTE: "Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet"

Zajednički zaključak prisutnih na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH je da nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i mir, te da će se odlučno suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

  • 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija). Sastanku, koji je održan na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti.

Denis Bećirović rekao je da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja poštuje temeljne principe na kojima su zasnovani međudržavni odnosi. Poštujući međunarodno i nacionalno pravo, Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet.

"Separatističke politike i prijetnje su nedopustive i predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom, pa tako i globalnom miru i sigurnosti. Sankcioniranje antidejtonske i antiustavne politike u Bosni i Hercegovini treba i mora biti odlučnije i mora uključivati različite korake: diplomatske mjere kojima se izražava jasan i nedvosmislen stav protiv separatizma, upotrebu političkih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao sredstava pritiska na one koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum", naglasio je Bećirović.

Bećirović je poslao jasnu poruku da će legalni organi Bosne i Hercegovine, zajedno s našim saveznicima, institucionalnim putem zaustaviti sve one koji nastoje destabilizirati prilike u našoj zemlji. On je rekao da međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru. Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU NATO-u predstavljaju najbolji okvir za trajnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona.

Ambasadori Kvinte posebno su podvukli da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni, te da su garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom. Istakli su da neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, da demokratska, multietnička i euroatlantska Bosna i Hercegovina nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast.

Zajednički zaključak prisutnih na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH je da nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i mir, te da će se odlučno suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora ambasadori Kvinte istakli su punu podršku evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i naglasili potrebu ubrzanja reformi u okviru 14 prioriteta. Ponovili su opredijeljenost da zajedničkim naporima podrže procese društvenih promjena u Bosni i Hercegovini, jačanju pravne države, odbrambenog i sigurnosnog sistema  na evropskom i euroatlantskom putu naše zemlje.

Svi prisutni su iskazali podršku svojih zemalja usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Ocijenili su rezoluciju civilizacijskom tekovinom kojom se odaje poštovanje žrtvama genocida. Ambasadori Kvinte su naglasili da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti, kakvo imaju dejstvo i usvojene rezolucije UN-a o holokaustu i genocidu u Ruandi.

Svi sagovornici na sastanku su naglasili da je EUFOR u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim mandatom spreman da zaštiti mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...