REPUBLIKA SRPSKA KAO RUSKA GUBERNIJA: Zastrašivanja i pritisci postaju sve jači, podnesene 72 krivične prijave…

Ovo su podaci prikupljeni iz okružnih tužilaštava.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Osjete se, prvi efekti kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj. Podneseno je osam krivičnih prijava za klevetu, protiv novinara i urednika pred okružnim tužilaštvima. Ovi podaci, odnose se na period od Izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske. Pritisak na novinare, postaje sve jači.

Novinari dobijaju krivične prijave. Zastrašivanja i pritisci očigledno je, kriminalizacijom klevete, postaće sve češći i jači.

-Metoda zastrašivanja. Novinari i ljudi uopšte oklijevaju da govore o stvarima koje se dešavaju oko nas, o tome kako institucije rade, kako zvaničnici rade, ono što sve nas zanima i o čemu trebamo da govorimo, kaže novinarka Ljiljana Smiljanić.

Podnesene su 72 krivične prijave. Od toga 8 prijava se odnosi na novinare i urednike ostale prijave odnose se na građane, javne funkcionere i NN lica. Ovo su podaci prikupljeni iz okružnih tužilaštava.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika Republike Srpske, dodana 24.04.2024.godine, zaprimilo je 50 prijava za krivično djelo Кleveta iz člana 208a КZRS i krivično djelo iznošenje ličnihi porodičnih prilika iz člana 208b КZRS. U tri predmeta donesena je tužilačka odluka naredba o nesprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu.

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini upozorava da je „kriminalizacija“ klevete korak unazad – udar na demokratiju.

Izvjestilac UN-a za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja poručuje da je bitno da vlasti na svim nivoima osiguraju da se uklone svi ovi restriktivni zakoni. Potrebno je da se napravi građanski prostor.

Izmjene Krivičnog zakona RS stupile su na snagu u augustu prošle godine. Podrazumijevaju novčane kazne do 3.000 eura, koje mogu biti i veće, ako se “klevetnički” sadržaj prenosi putem medija ili na javnim skupovima, uključujući i društvene mreže.

Zakon po zakon, izmjena po izmjena, Milorad Dodik i Vlada Republike Srpske sve više nas približavaju zakonima diktatora, pod čijom vladavinom je kritičko mišljenje uglavnom prognano. Sasvim je jasno da Dodik u RS uvodi represivne zakone po uzoru na Rusiju, Bjelorusiju i Gruziju.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...