OPROŠTAJ OD MILUTINA STOJČEVIĆA: Bio je uzor i učitelj mladim fotografima i važan dio tima „Slobodne Bosne“

Milutin Stojčević radio je za Slobodnu Bosnu dugi niz godina.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2024  26. Apr. 2024

  • 1

Rodbina, prijatelji i kolege danas su se na groblju Vlakovo oprostili od Milutina Stojčevića, dugogodišnjeg fotografa „Slobodne Bosne“ koji jer prije tri dana preminuo u 78. godini života.

Iako je ovih dana promjenljivo vrijeme, danas je nebo bilo vedro, baš kao što je bio i sam Milutin.  

Milutin Stojčević (Foto: Samir Saletović)

„Drugar Milutin“ cijeli svoj život posvetio fotografiji

Glavni i odgovorni urednik "Slobodne Bosne" Senad Avdić kaže da mladi fotografi pamte Stojčevića i cijene po iskrenosti i kolegijalnosti, a urednici i novinari „Slobodne Bosne“ u njemu su imali vrijednog, odgovornog i pouzdanog saradnika na koga su uvijek mogli računati i osloniti se.

"Naš kolega i, kako je pjevao Balašević 'drugar Milutin' cijeli svoj život posvetio je fotografiji, najprije umjetničkoj u kino-klubovima u kojim se angažirao, a nakon rata profesionalno u 'Slobodnoj Bosni'. Fotografskom umijeću nesebično je obučio čitave generacije mladih zaljubljenika u ovu umjetnost, a posvećenost i entuzijazam nisu ga napuštali ni u godinama kada se je fotografija postala njegov posao", rekao je naš urednik Avdić: 

"Umjetnička i novinska fotografija odlaskom Milutina Stojčevića izgubile su jednog od najkreativnijih hroničara turbulentne istorije Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Umjetnička i novinska fotografija odlaskom Milutina Stojčevića izgubile su jednog od nakreativnijih hroničara turbulentne istorije Sarajeva i Bosne i Hercegovine", dodao je on.

Nasmijani brk, nebeski plavo oštro oko

Direktorica "Slobodne Bosne" Mirha Dedić o Stojčeviću je kazala sljedeće: 

"Bio je simbol i ponos 'Slobodne Bosne'. Nasmijani brk, nebeski plavo oštro oko, i brza ruka koja je okidala i bilježila neke povijesne važne trenutke i sve nas. Postavljao je nove standarde fotografije, ali i prijateljstva. Na raspolaganju uvijek za druženje, za davanje, za humor, za osmijeh, i to ga je činilo sretnim. Ostaje rupa iza njega koja se ne može zatrpati. Nedostajat će nam jako".

"Majstor fotografije - zvanično. Još zvaničnije - velemajstor. Umjetnički. Spiritus movens sarajevske fotografije, generalno", riječi su našeg novinara Dine Bajramovića. 

Milutin Stojčević radio je za "Slobodnu Bosnu" dugi niz godina. Kroz svoj fotoobjektiv svjedočio je svim važnim događajima u postratnoj Bosni i Hercegovini, vrijedno bilježeći aktuelna zbivanja i ličnosti.

Među kolegama fotoreporterima i novinarima bio je omiljen zbog svoje kolegijalnosti, skromnosti i smisla za humor po kojima ćemo ga uvijek pamtiti. Mlađe generacije fotoreportera su kod Mićka rado dolazile po savjet i podršku, koju im je uvijek nesebično pružao.

I ne čudi poruka zahvalnosti na jednom od mnogobrojnih vijenaca koji su kolege fotografi posvetile našem i njihovom Milutinu - "Našem profi".

Svoje radove predstavljao je i na brojnim izložbama.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...