BEČAREVIĆ PISAO NIKŠIĆU: "Projekt Južne interkonekcije sada košta 150 miliona eura"

-Izgleda, važnija je opstojnost Vlade i partnerski odnosi od energetske budućnosti ove zemlje, kazao je Bečarević.

  • Politika

  • 26. Apr. 2024  26. Apr. 2024

  • 0

Bivši direktor BH-Gasa i predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH, Almir Bečarević uputio je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, a u vezi sa projektom Južne interkonekcija. Bečarević je kazao da dok Nikšić priča da nema drame, drama se desila, te da su cijene ulaznih parametara za izgradnju gasovoda drastično porasle te projekat više ne košta 100 miliona nego minimalno 150 miliona EUR. Naglašava da kreditori neće više čekati na zahtjev za odobrenje kredita, koji stoji u ladici jer HDZ ne dozvoljava da se isti razmatra na sjednici Vlade, kao ni Zakon.

-Izgleda, važnija je opstojnost Vlade i partnerski odnosi od energetske budućnosti ove zemlje, kazao je Bečarević.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani Premijeru, gdine Nikšiću,

Ovo Otvoreno pismo pišem u dobroj vjeri i sa nadom da ćete isto i pročitati. Lično se znamo, jer ste me smijenili 2011. godine sa mjesta direktora BH-Gasa, a ja Vam poslao pismo u kojoj sam se zahvalio na saradnji.

Ovo pismo će stoga biti lično, a čitajte ga kao pismo opozicionara koji želi da ukaže na određene činjenice koje, ako želite, možete iskoristiti. Doduše, to ne očekujem, jer sam i 2011. godine pričao o povezivanju gasovoda Republike Hrvatske i BiH, ali uzalud.

Da objasnim razloge ovog javnog obraćanja.

Na godišnjicu mandata aktuelne Vlade Federacije BiH izjavili ste sljedeće:

“Kada je u pitanju Južna interkonekcija. Tu imamo različite političke poglede, ali se čini da te razlike u zadnje vrijeme približavamo. Naravno kada se usvoji, nismo riješili problem. Trebat će nam 6-7 godina da se sve okonča i ne vidim toliku dramu što pričamo o tome”.

ŠTA JE REKAO MICHAEL MURPHY

Američki ambasador, gdin Murphy Vam je jasno u Neumu poručio (i nacrtao) da je 5 do 12 po pitanju energetskog sektora i Južne interkonekcije. Prema ovome što ste izjavili nije drama, već rekao bih potpuno ležerna situacija.

Da vidimo ko je i zašto u pravu?

Gasovod Južna interkonekcija danas više ne košta 100 miliona EUR, kako su pokazale studije koje su okončane, sada već prije par godina. Svaki dan je skuplji. Danas ovaj projekat košta minimalno, i po optimističnoj procjeni, 150 miliona EUR.

Razlog?

Da li su Vas saradnici (i stručnjaci) upoznali sa činjenicom da niko, ali baš niko u Evropi ne finansira gasovode na način kako se to desetinama godina radilo. Sada je na sceni samo finansiranje cjevovoda za transport hidrogena, H2 (umješavanje uz prirodni gas ili čisti hidrogen) i dok Vi pričate da nema drame, drama se desila. Cijene ulaznih parametara za izgradnju gasovoda su drastično porasle i ove dvije činjenice već su poskupile projekat na minimalno 150 miliona EUR. Svaki dan dalje u stagnaciji projekta znači samo veću cijenu (ovo možete provjerite sa svim međunarodnim partnerima Vlade FBiH: EBRD, EIB, UNDP, WB itd.). Svaki dan daljnjeg valjanja u blatu sa Zakonom, znači još skuplji projekat.

Interesantno je jedno pitanje koje se samo nameće, a ono je logično iz same Vaše izjave.

Od kada ćete početi računati tih 6-7 godina kada bi se, po Vama, trebao okončati taj projekat?

Da li ćemo čekati još godinu ili dvije ili tri, pa od tada računati tih 6-7 godina?

Ambasador Murphy Vam je jasno rekao da je ovo posljednji voz i taj voz, da Vas upoznam, kreće do kraja godine. Nakon toga, gotovo sigurno, zaboravite na projekat. Samo sadaka tada može spasiti projekat.

Ujedno, za Južnu interkonekciju još treba uraditi Glavni projekat i riješiti imovinsko-pravne odnose i iz ovog drugog razloga treba nam lex specialis Zakon. Za kredit se trebaju otvoriti pregovori sa EBRD i procedura usvajanja na Parlamentima i to je dvije godine. U te dvije godine, ili nešto malo više, gotov je Glavni projekat i završena nepotpuna eksproprijacija (pravo služnosti) na bazi Zakona. Još dvije godine izgradnje i to su ukupno 4 godine. Koji stručnjaci govore da treba 7 godina? Nadam se da ne oni iz “partnerske” HDZ.

DRAMA JE...

Poštovani gdine Nikšiću,

DRAMA JE, ALI VELIKA DRAMA, jer ODLAZI VOZ zvani Južna interkonekcija, obzirom da kreditori neće više čekati na zahtjev za odobrenje kredita, a i taj zahtjev stoji kod Vas. HDZ ne dozvoljava da se zahtjev za kredit razmatra na sjednici Vlade, kao ni Zakon. Izgleda, važnija je opstojnost Vlade i partnerski odnosi od energetske budućnosti ove zemlje.

Da li znate Premijeru da je grant od 20 miliona EUR na novi iznos vrijednosti projekta MALO I NEDOVOLJNO? Nema izvodive matematike ni finansijske opravdanosti na ovu potrošnju gasa, a potrošnja pada, i to drastično. Hitno treba tražiti povećanje iznosa granta.

Da li znate Premijeru da se Evropa u 2027. godini želi u potpunosti osloboditi ruskog gasa (poznati RePowerEU), a mi smo još na JEDINOM TRANSPORTNOM PUTU IZ RUSIJE ZVANOM TURSKI TOK? Poslušajte ambasadora Murphy-ja, a ne one koji nas olakšaše za cca 23 miliona KM kada pređosmo na Turski tok.

Da li znate Premijeru da je, od kada je HDZ blokirao sve na projektu Južne interkonekcije, na LNG terminalu KRK pristalo 90 brodova sa kojih se plinom snabdjevaju Hrvatska, Mađarska, Slovačka…? U Hrvatskoj više nema ruskog gasa, a gdin Orban kupuje plin sa ovog terminala i povećavaju se kapaciteti za transport gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Samo “naš” HDZ pametan, a svi drugi mentalno ograničeni u energetici.

Premijeru, ako se zaustavi transport gasa preko Turskog toka, Kanton Sarajevo će biti u ozbiljnim problemima, jer znate stanje sa električnom energijom. Kanton želi da ograniči upotrebu uglja i da se poveća upotreba gasa. To misle uraditi na gasovodu starom 45 godina i na bazi ruskog gasa kojeg možda više ne bude. Tragikomično ili što bi rekli, ne zna lijeva šta radi desna.

Na kraju, nadam se da razumijete argumente koje sam prezentovao, jer oni su činjenica, a Vi je provjerite kod “stručnjaka”. U Hrvatskoj trenutno grade 3 plinovoda i sva 3 su HYDROGEN READY. Zatražite podatak koliko iznosi cijena kilometra izgradnje, pa ćete vidjeti gdje smo. Južna interkonekcija ide putem BLOKA 7 i Federacija BiH se tu nalazi po pitanju energetike. U PROVALIJI SMO PREMIJERU, A REKLI STE DA IDEMO U BOLJE. Provjerite da li idemo u bolje.

P.S. Ja se bavim navedenim, a ne radnim vremenom i rasporedom kancelarija.

S poštovanjem,

Almir Bečarević

(nadam se da sam kompetentan:

-Bivši direktor BH-Gasa

-Bivši ministar u Vladi KS

-Jedan od autora Uredbe o regulaciji sektora gasne privrede u FBiH

-Inicijator i jedan od autora Zakona o Južnoj interkonekciji

-Jedan od autora Zakona o gasu BiH), stoji u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...