DEMANTI FONDACIJE "ČUVARI BAŠTINE - BASSANIA": "Pozivamo načelnika da zajedno s nama obiđe nekropolu"

Večeras je na adresu Slobodne Bosne stigao demanti iz Fondacije "Čuvari Baštine - Bassania" koje prenosimo u cjelosti: 

  • Društvo

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Emir Medanhodžić, predsjednik Fondacije "Čuvari baštine – Bassania", na društvenim mrežama podijelio je informaciju da je devastirana nekropola stećaka Koritnik kod Breze.

Potom je u izjavi za Slobodnu Bosnu načelnik Breze Vedad Jusić kazao da je općinska inspektorica izašla na teren i utvrdila da nema oštećenja. 

"Nakon obilaska terena, inspektorica je utvrdila da je nekropola netaknuta i ništa nije oštećeno. Na fotografijama koje su objavljene je građevinski šut i otpad", naveo je za "Slobodnu Bosnu" načelnik Jusić.

Večeras je na adresu Slobodne Bosne stigao demanti iz Fondacije "Čuvari Baštine - Bassania" koje prenosimo u cjelosti: 

"Nažalost, načelnik i općinska inspekcija očito ne poznaju dovoljno kulturnu baštinu svoje općine, stoga u prilogu dostavljamo tri fotografije, tj. satelitske snimke preuzete s Google Mapsa s označenim dijelovima nekropole.

Fotografija br. 1 pokazuje šire područje nekropole, odnosno brdo/tumul na kojem se nalaze stećci s više strana.

Na Fotografiji br. 2 označeni su dijelovi tumula brojevima 1 i 2. Dio nekropole o kojoj mi govorimo i koja je devastirana nalazi se na broju 2. Tu su inače stećci lošije izrade, za razliku od onih na poziciji 1 koji su kvalitetnije izrade, a za koje pretpostavljamo da ih je inspektorica obišla.

Pretpostavljamo da načelnik Jusić i inspektorica ne znaju za ovu nekropolu s druge strane brda. Kuća koju je arapski investitor izgradio nalazi se na vrhu spomenutog brda.

Pozivamo načelnika Jusića da izađe iz kancelarije i zajedno s nama obiđe spomenutu nekropolu te se uvjeri u realno stanje na terenu", navode u demantiu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...