STIŽU DO KRAJA GODINE: Belgija šalje Ukrajini borbene avione F-16

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom odbrane Ludivine Dedonder, Alexander De Croo je rekao da će troškovi borbenih aviona biti plaćeni zamrznutom ruskom imovinom.

  • Evropa

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Belgija će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu do kraja godine, rekao je u petak premijer te zemlje Alexander De Croo, prenosi Anadolija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom odbrane Ludivine Dedonder, Alexander De Croo je rekao da će troškovi borbenih aviona biti plaćeni zamrznutom ruskom imovinom.

Ističući da u Belgiji ima mnogo zamrznutih ruskih sredstava, De Croo je naglasio da oni koriste kamatu od te imovine za odbranu Ukrajine od Rusije, ističući da avione u pitanju neće plaćati belgijski poreski obveznici.

Iako broj borbenih aviona i datum isporuke nisu precizirani, Dedonder je rekla da će isporuke biti obavljene “što je prije moguće”.

Ističući da ova odluka ne dovodi u opasnost sigurnost zemlje, ministrica odbrane je naglasila da će nastojati isporučiti avione Ukrajini do kraja godine.

Ministrica vanjskih poslova Belgije Hadja Lahbib saopštila je odluku o na platformi X, navodeći da će “Belgija ojačati odbranu Ukrajine slanjem F-16 i dodatnih sredstava.”

“Ukrajincima je potrebna pomoć da zaštite svoju vitalnu infrastrukturu. Mete 97 posto ruskih napada su civilne zgrade”, dodala je Lahbib, naglašavajući da “pomagati Ukrajini” znači “zaštititi sebe”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...