PREKRETNICA U MODERNOM RATOVANJU: Francuska i Njemačka potpisale HISTORIJSKI SPORAZUM

Njemačka i Francuska dogovorile su se 2017. godine da zajednički razvijaju novu generaciju borbenih tenkova do 2040. godine.

  • Evropa

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Francuska i Njemačka u petak su učvrstile planove za zajednički razvoj nove generacije borbenih tenkova opremljenih umjetnom inteligencijom i laserskom tehnologijom, za koje se smatra da će donijeti prekretnicu u modernom ratovanju. 

Tokom ceremonije u Parizu, ministri odbrane Francuske i Njemačke Sebastien Lecornu i Boris Pistorius potpisali su sporazum o MGCS programu za ubrzanje kopnenog borbenog sistema budućnosti.

Njemačka i Francuska dogovorile su se 2017. godine da zajednički razvijaju novu generaciju borbenih tenkova do 2040. godine.

Planovi razvoja tenka suočili su se, međutim, s kašnjenjima zbog rivalstva između francuskih i njemačkih industrijskih kompanija i različitih prioriteta u Berlinu i Parizu.

U martu su ministri odbrane Francuske i Njemačke objavili u Berlinu da su uspjeli deblokirati zaustavljeni projekat tako što su se dogovorili o tome kako će posao podijeliti između dviju zemalja.

"Današnje potpisivanje je prava prekretnica", izjavio je Pistorius novinarima.

"Ovo nije tenk budućnosti, nego je budućnost tenka", dodao je Lecornu.

Sistem tenkova će imati najsavremeniju tehnologiju koja bi mogla da uvede novu eru u kopnenom ratu, prenosi AFP.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...