UHAPŠEN U SLOVENIJI: Direktor kompanije iz BiH u pritvoru zbog utaje poreza

„Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srđanu Cveku. Rješenje je doneseno 12. travnja, nakon što je Cvek uhapšen i izručen iz Slovenije u BiH“, saopćeno je iz Suda BiH.

  • Hronika

  • 27. Apr. 2024  

  • 0

Direktor kompanije 'Vedi Mani' iz Prnjavora Srđan Cvek uhapšen je nedavno u Sloveniji i isporučen BiH, gdje mu je Sud BiH odredio pritvor zbog sumnje da je kao direktor spomenute kompanije počinio kazneno djelo porezna utaja ili prevara, otkriva Capital.

„Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srđanu Cveku. Rješenje je doneseno 12. travnja, nakon što je Cvek uhićen i izručen iz Slovenije u BiH“, saopćeno je iz Suda BiH.

Na pitanja Capitala iz ovog suda su naveli kako se "osumnjičeni Srđan Cvek tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi 'Vedi Mani' d.o.o. Prnjavor počinio kazneno djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona BiH".

Podsjećamo, Capital je u martu prošle godine objavio tekst o malverzacijama međunarodne grupe mešetara pod nazivom „Prevaranti iz Italije izbacili na ulicu više od 80 radnika u Prnjavoru“.

U tom tekstu je navedeno kako su kao rezultat njihovog djelovanja, sve mašine, oprema, repromaterijal i finansijska sredstva prnjavorske kompanije 'The Welly' u vrijednosti od skoro 12 miliona KM na sumnjiv način završila u vlasništvu fantomske kompanije 'Vedi Mani', dok je više od 80 radnika ostalo bez posla.

Na pisanje Capitala tada je reagirao Srđan Cvek koji je preko advokata ocijenio kako „nije tačno da je poduzeće Vedi Mani ostavilo radnike bez posla“, te da je „Vrhovni sud RS donio zakonitu presudu na osnovu dokaza koji su utvrđeni pred Osnovnim sudom u Prnjavoru“.

Međutim, nakon hapšenja Srđana Cveka u Sloveniji i njegovog isporučivanja u BiH, gdje mu je određen jednomjesečni pritvor, jasno je kako Vrhovni sud RS svojom presudom nije okončao rad istražnih organa u vezi s malverzacijama u Prnjavoru zbog kojih je 80 radnika završilo na ulici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...