EVO GRANU MASLINE: Najveći balkanski maslinjak, od 7.000 stabala, nalazi se u BiH (VIDEO)

Dragan Mikulić ističe da maslina zahtijeva mnogo truda i rada, od obrezivanja do berbe, prerade, zalijevanja i đubrenja.

  • Društvo

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 0

Najveći maslinjak na Balkanu, smješten u Ljubuškom, prostire se na više od 500 hiljada kvadrata i predstavlja impresivno poljoprivredno postignuće. Vlasnik ovog maslinjaka, Dragan Mikulić, započeo je ovu priču punim srcem i predanim radom 2009. godine. Iako je posao u maslinjaku kontinuiran tokom cijele godine, glavni izazov predstavlja nedostatak radne snage, što bi u budućnosti moglo ugroziti održavanje i opstanak ovog velikog maslinjaka, piše Ero.ba.

Obitelj Mikulić posadila je prvu maslinu prije 15 godina, a danas maslinjak broji sedam hiljada stabala, što ga čini najvećim na Balkanu. Radovi u maslinjaku su u punom jeku, s proljetnim aktivnostima kao što su redovito obrezivanje stabala. Međutim, s obzirom na to da se sve radi ručno, potrebna je znatna radna snaga, koja već duže vrijeme nedostaje.

Dragan Mikulić ističe da maslina zahtijeva mnogo truda i rada, od obrezivanja do berbe, prerade, zalijevanja i đubrenja. Nedostatak radne snage predstavlja veliki problem, a mnogi nisu zainteresirani za posao u maslinjaku unatoč dobroj dnevnoj zaradi.

Unatoč izazovima, Mikulić je uspio pronaći pet radnika u susjednoj Hrvatskoj, koji su zadovoljni uvjetima rada i dnevnicom. Očekuje se dobar urod ove godine, nakon što je prošlogodišnji bio značajno smanjen. Mikulići također posjeduju vlastitu uljaru, najveću u BiH s kapacitetom prerade od dvije i po tone ulja na sat.

Kvaliteta maslina i maslinovog ulja je izuzetna, što je rezultiralo rastućim interesom na domaćem tržištu, ali i izvozom u Austriju. Unatoč uspješnom poslovanju, Mikulić ističe da je prioritet uvijek kvaliteta, koja se reflektira i u cijeni proizvoda. Očekuje se da će cijena litra maslinovog ulja i ove godine biti između 35 i 40 maraka, što pokazuje stabilnost i sigurnost poslovanja ovog maslinjaka u Ljubuškom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...