KAKO JE UEFA OŠAMARILA MANJE LIGE: Zbog čega Italijani i Nijemci imaju po pet klubova u LP?

Ono što je sigurno jeste da će Serija A i Bundesliga imati najmanje deset klubova u novom izdanju elitnog fudbalskog takmičenja, i to zahvaljujući novom pravilu o popunjavanju Lige šampiona koje je UEFA donijela.

  • Sport

  • 05. Maj 2024  

  • 0

Liga šampiona će u sezoni 2024/2025 biti igrana po novom formatu - za naslov najboljeg tima Evrope nadmetaće se 36 timova, a trećina njih mogla bi, ako budu ispunjeni uslovi, da bude iz dvije zemlje - Njemačke i Italije.

Ono što je sigurno jeste da će Serija A i Bundesliga imati najmanje deset klubova u novom izdanju elitnog fudbalskog takmičenja, i to zahvaljujući novom pravilu o popunjavanju Lige šampiona koje je UEFA donijela.

Do sezone 2023/2024 situacija je bila relativno jednostavna – najbolje lige Evrope imaju četiri ekipe, pa nadalje, u skladu sa rejtingom broj timova opada.

Od nove sezone, kada je broj timova povećan sa 32 na 36, otvorila se mogućnost i za neka dodatna mjesta. Dva od ta četiri mjesta idu osvajačima evropskih takmičenja (Lige šampiona i Lige Evrope), a preostala dva odlaze na ekipe iz liga koje su u sezoni prije osvojile najveći broj poena za koeficijent.

U sezoni 2023/2024 to su Njemačka i Italija.

Italijani su u Evropi u sezoni 2023/2024 imali sedam timova – Napoli, Lazio, Inter i Milan u Ligi šampiona, Atalantu i Romu u Ligi Evrope, a Fjorentinu u Ligi konferencija. U Ligi šampiona Inter, Napoli i Lazio su prošli grupnu fazu (ispali u osmini finala), Milan je stigao do četvrtfinala gdje je poražen od Rome, u polufinalu se našla i Atalanta (oba tima imaju šansu za finale), a Fjorentina je došla do borbe za finale Lige konferencija.

Sa druge strane, Nijemci su u Ligi šampiona imali Bayern, Union Berlin, Leipzig i Borussiju Dortmund, i svi sem Uniona su prošli u nokaut fazu. Leipzig je ispao od Reala iz Madrida, a Borussija i Bayern su stigli do polufinala (oba tima imaju šansu za finale).

U Ligi Evrope igrali su Freiburg i Bayer Leverkusen – Freiburg ispao u osmini finala, Bayer u polufinalu ima 2:0 protiv Rome pred revanš na svom terenu, a jedino je Eintracht razočarao ispavši iz play-off runde Lige konferencija od Union SG.

Italijani imaju 19,857 bodova, Njemačka 18,642, a kako je prednost u odnosu na prije svega Engleze i Špance nedostižna, ovde dvije lige imaju šansu da dođu i do šest predstavnika.

Za to je potrebno da Borussija osvoji Ligu šampiona, ali i da bude peta u domaćem šampionatu, kako bi broj porastao na šest.

Ukoliko se dogodi da dva njemačka kluba osvoje dva najvažnija evropska takmičenja, Bundesliga će svakako imati šest predstavnika, dok će u Ligu šampiona ući klub sa najvećim klupskim koeficijentom, a koji je trebalo da nastupi u kvalifikacijama.

No, uprkos svim nedoumicama jedna činjenica se nameće – UEFA je dala sve od sebe kako bi u Ligi šampiona igrali oni najbogatiji. A za ostale – šta se nađe…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...