PROLJEĆE NA MOJE RAME SLIJEĆE: Romi danas obilježavaju svoj najveći praznik - Đurđevdan

Romi danas proslavljaju Đurđevdan, svoj najveći praznik, kojim se slavi dolazak proljeća.

  • Društvo

  • 06. Maj 2024  06. Maj 2024

  • 0

Danas je Đurđevdan (Ederlezi, Jurjevo) praznik koji slavi mnoge, a najviše se veže za romsku kulturu i Rim, koji je jedan od najznačajnijih praznika, bez obzira na vjeru i naciju, prenosi Fena.

Đurđevdan simbolizira dolazak proljeća, praznik je radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Đurđevdan je praznik vezan za najveći broj običaja koji postoje u narodnom vjerovanju. Smatra se granicom između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve.

Glavni običaji su pletenje vijenca od bilja, umivanje sa biljem, kupanje na rijeci...

Đurđevdansko cvijeće su đurđevak, mlečika, maslačak i od njih treba isplesti vjenčiće kojima se kite ulazna vrata na dvorištu i kući.

Svetog Đorđa slave i katolici i pravoslavci. Pravoslavci kao krsnu slavu 6. maja, a katolici kao imendan 23. aprila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...