"SB" ANALIZA / GODINA PROĐE, REFORMI I BOLJEG ŽIVOTA NI NA VIDIKU: Ako je koncept jednoglasnog usvajanja odluka sve čime se Nikšićeva Vlada ima pohvaliti onda smo gadno nadrljali

Nikšić izbjegava da priča o onome što je trebalo biti urađeno, a nije. Tu su fiskalni zakoni i Južna plinska interkonekcija, a treća je, prema riječima našeg, sagovornika Admira Čavalića, depolitizacija i unapređenje rada javnih preduzeća i javnih institucija shodno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF):

  • Politika

  • 07. Maj 2024  07. Maj 2024

  • 8

Piše: Darko OMERAGIĆ

Vlada Federacije BiH pred kraj aprila je obilježila godinu rada u ovom sastavu. Premijer Nermin Nikšić i ministri stali su pred kamere i mikrofone i pohvalili se jedinstvom, odnosno činjenicom da su mnoge odluke i zakone donijeli jednoglasno. Nikšić i ministri nisu krili lijepe riječi jedni o drugima i u prvi plan su istakli otvaranje pregovora s Evropskom unijom. Potom su se pohvalili usvajanjem seta energetskih zakona, pa dovođenjem velike investicije u vareški rudnik koja je teška 450 miliona američkih dolara.

Nikšić i ministri su se pohvalili usvajanjem Zakona o civilnim žrtvama rata, a onda su u priču uveli i nešto što nije pohvalu, ali su se i time pohvalili, a to je rast penzija i početak rada na procesu fiskalizacije, to jeste, finansijsku reformu za koju svi znamo da nikako da zaživi. Spomenuli su i reprogram od 223 miliona KM za Autoceste FBiH. Pa su usvojili najveći budžet ikada, napomenuvši da je ovo godina otplate najvećeg duga. I na kraju su za desert ostavili zaključak kako je većina stabilna, a koalicija funkcioniše.

MIZERNO POVEĆANJE PENZIJA

Sve ovo u čudu su gledali penzioneri koji su u maju dobili bijednu povišicu od 1,5 posto, te radnici čije plate nisu dovoljne ni za trećinu potrošačke korpe i koje je nemilosrdno pojela inflacija unatoč navodnom zaključavanju cijena koje nam je svima trebalo pomoći da lakše i bolje živimo.

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić za "Slobodnu Bosnu" je komentarišući samopohvale vladajuće koalicije, a naročito u dijelu koji se odnsi na njihovo jedinstvo rekao:

"Koncept političkog jedinstva, odnosno apsolutnog koncenzusa i jednoglasnog usvajanja odluka na Vladi FBiH besmislen, jer suštinski to građanima i privrednicima ne znači ništa. Da li je odluka na Vladi FBiH donesena jednoglasna ili ne je bitno u kontekstu snage političke koalicije, ali u kontekstu realizacije nekih ključnih stvari, odnosno reformi, unapređenja ekonomskog i društvenog ambijenta nije relevantan parametar i nije bitan. To je glavno obilježje ove Vlade u posljednjih 12 mjeseci. Ili je odluka jednoglasno prihvaćena ili nije bila na Vladi, ali ja mislim da ona uglavnom nije bila na Vladi. Ono čime se premijer Nikšić hvali je suvišno naglašavati. Problem tog jednoglasnog usvajanja je blokada federalnog Parlamenta, niska efikasnost Vlade FBiH i izostanak bilo kakvih ključnih reformi i novih zakona koje je predlagao ovaj saziv Vlade."

Nikšić izbjegava da priča o onome što je trebalo biti urađeno, a nije. Tu su fiskalni zakoni i Južna plinska interkonekcija, a treća je, prema riječima našeg, sagovornika, depolitizacija i unapređenje rada javnih preduzeća i javnih institucija shodno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF):

"To su strateške reforme koje nisu uradili. A njihov problem je i model rada gdje imamo dva problema. Oni nemaju program na nivou koalicije, nije javno objavljen niti je potpisan. Drugi problem je što nemamo reformske pakete. Reformski paket ne čini samo set zakona nego holistički pristup, niz zakona koji su međusobno komplementarni i dio reformskog paketa. Imali smo Reformsku agendu i zajedničke socio-ekonomske reforme ranije, a sada toga nema. To znači da mi ne znamo u kojem pravcu ide ovaj brod. Zbog toga mi vidimo samo parcijalno djelovanje ministara u smislu samopromocije i sporednih aktivnosti. Ne vidimo nekoliko ministara na jednom mjestu koji će nam reći 'ovo je 10 zakona koje ćemo usvojiti u naredna tri mjeseca'.

ŠTA IMAMO OD "JEDINSTVA"

Problem je upravo u tom jedinstvu. Jedinstvo je dobro unutar koalicije, ali niko drugi od toga nema koristi. Možda nam, konkretno, za zakon o Južnoj interkonekciji treba upravo nadglasavanje. Možda bi bilo problema unutar koalicije, ali bi nam bilo bitno da ovaj zakon konačno prođe. Penzije su slabo rasle, vidjeli smo najave iz Elektroprivrede BiH koje nisu prošle o blok tarifama koje su, nažalost, imale podršku od Vlade FBiH. Loša odluka je bila i o zabrani rada prodajnih objekata koja će se ticati samo 3 posto radnika u FBiH. To su sve parcijalne avanture Vlade FBiH", objašnjava Čavalić.

Osim toga, opozicija u FBiH dobija skromna objašnjenja za svaki potez Vlade FBiH. Nigdje nema analiza i brojeva.

"U nedostatku ključnih reformi imamo sporadični populizam i to vidimo u Parlamentu. Ova Vlada nije ni lijeva ni desna, nego Vlada skromnih djela i hiperaktivno populistička Vlada. Ekonomska politika ove Vlade nije prezentovana, a Parlament, bez obzira na blokade skromno radi. Zadnja sjednica Parlamenta FBiH je bila u martu, a u aprilu i februaru nismo radili. Bile su sjednice u januaru i sada čekamo sjednicu u maju", rekao nam je Čavalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...