ZAŠTO PRAVITI ŠTETU KAD IMATE TRIK: Iskorišteno ulje nikada ne bacajte u cijevi, ovo je bolje opcija (VIDEO)

Bacanje iskorištenog ulja u sudoper može biti štetno jer može začepiti cijevi, uzrokovati začepljenja u kanalizacijskom sustavu te pridonijeti onečišćenju vode i okoliša.

  • Jeste li znali

  • 07. Maj 2024  07. Maj 2024

  • 0

Korišteno ulje postaje štetno jer tokom kuhanja ili prženja može doseći visoke temperature koje uzrokuju razgradnju ulja i stvaranje štetnih spojeva poput aldehida i akroleina. Takvi spojevi mogu biti kancerogeni i štetni za zdravlje kada se konzumiraju. 

Osim toga, korišteno ulje može sadržavati ostatke hrane i mikroorganizama koji mogu uzrokovati razvoj bakterija i time povećati rizik od trovanja hranom. Stoga je važno koristiti svježe ulje za pripremu hrane kako bismo osigurali sigurnost i kvalitetu jela.

Bacanje iskorištenog ulja u sudoper može biti štetno jer može začepiti cijevi, uzrokovati začepljenja u kanalizacijskom sustavu te pridonijeti onečišćenju vode i okoliša.

Umjesto toga, iskorišteno ulje treba pravilno odlagati u spremnike za recikliranje ili u posebne kontejnere za zbrinjavanje otpada.

Jedan je korisnik društvene mreže X otkrio kako se on rješava korištenog ulja i njegov trik je oduševio ljude. Naime, čovjek stavi aluminijsku foliju u sudoper te ju oblikuje kao rupu. Unutra stavi ulje koje potom ohladi i ono se stvrdne.

Na taj način je vrlo jednostavno baciti ulje te nećete oštetiti svoju kuhinju, kao ni okoliš, izlijevanjem korištenog ulja u sudoper.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...