EGIPATSKI ZVANIČNIK DONIO DOBRE VIJESTI: "Izrael i Hamas pristali se vratiti pregovorima za prekid vatre u Gazi"

Delegacije Izraela i Hamasa stigle su u Kairo na razgovore o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika.

  • Svijet

  • 07. Maj 2024  

  • 0

Visokopozicionirani egipatski zvaničnik potvrdio je u utorak navečer za "Al Qahera News" da su sve uključene strane pristale da se vrate za pregovarački stol kako bi se postigao prekid vatre u Gazi.

Izvor, koji je želio ostati anoniman, kazao je da se nastavljaju egipatski napori da se postigne primirje.

"Egipatska sigurnosna delegacija je izraelskom kolegi naglasila neophodnost zaustavljanja eskalacije kako bi se izbjegle negativne posljedice eskalacije u Rafahu", dodao je izvor.

Delegacije Izraela i Hamasa stigle su u Kairo na razgovore o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika.

Izraelska vojska je rano u utorak saopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafah sa Egiptom,.

Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, "vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima".

Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad Al-Mawasi na jugu Gaze.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...