MASOVNIM STUDENTSKIM PROTESTIMA PRIDRUŽILI SE I SLOVENCI: Dok država priprema priznanje Palestine

Protest je započeo organiziranim govorima ispred fakulteta, gdje su studenti istaknuli svoje zahtjeve i odlučnost u borbi za pravdu.

  • Evropa

  • 09. Maj 2024  

  • 0

Studenti Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani su jučer tokom poslijepodneva zauzeli predavaonicu kao znak podrške Palestini. Njihov cilj je bio izraziti nezadovoljstvo i zahtijevati od Univerziteta u Ljubljani da osudi nedavne događaje u Gazi te prekine suradnju s izraelskim institucijama. Protest je započeo organiziranim govorima ispred fakulteta, gdje su studenti istaknuli svoje zahtjeve i odlučnost u borbi za pravdu.

Nakon govora, studenti su preuzeli akciju, zauzimajući veliku predavaonicu. Skandirajući slogane, demonstranti su jasno stavili do znanja svoje napore i odlučnost u promicanju njihovih zahtjeva. Tražeći osudu genocida i nasilja te prekid suradnje s Izraelom, studenti su istaknuli posebnu odgovornost fakulteta u zaštiti ljudskog dostojanstva i pravde.

"Ako nismo sposobni kritički razmišljati dovoljno da osudimo genocid, kako se možemo konkretno baviti problemima modernog društva?" kazao je jedan od studenata.

Kroz akciju i izjave, studenti su optužili vrh fakulteta za nedostatak osude i nedovoljnu reakciju na događaje u Gazi. Naglasili su važnost akademske zajednice u aktivnoj borbi za pravdu i ljudska prava te pozvali na kritičko promišljanje i djelovanje. Prozvali su fakultet da preuzme svoju odgovornost u suočavanju s globalnim nepravdama.

Poseban fokus bio je na zahtjevu za prekidom suradnje s izraelskim univerzitetima, ističući njihovu povezanost s izraelskim režimom i ratnim zločinima. Studenti su jasno izrazili svoju solidarnost s palestinskim narodom i odlučnost da nastave s pritiskom dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

"Vrijeme je da cijeli akademski svijet poduzme hitne korake kako bi zaustavio izraelski genocid u Gazi i uništenje svih Palestinaca", poručili su iz okupirane učionice.

Univerzitet u Ljubljani je nakon toga izdao izjavu osuđujući nasilje u Gazi i izražavajući podršku obrazovnoj infrastrukturi Palestine. Istaknuli su nedostatak institucionalnih ugovora s izraelskim institucijama, ali su naglasili i svoju širu podršku obrazovnim inicijativama u Palestini. Ova reakcija nije umanjila odlučnost studenata, koji su najavili nastavak pritiska na Univerzitet i Fakultet društvenih nauka.

Traju pripreme za priznanje Palestine 

Vlada Slovenije danas bi trebala započeti procedure za priznavanje Palestine kao države, no u samoj zemlji postoje neslaganja oko načina priznavanja.

Istovremeno, skupina intelektualaca peticijom poziva vladu: "Priznajte Palestinu ili podnesite ostavku!"

Slovenska vlada trebala bi u četvrtak pokrenuti postupke za priznanje Palestine kao neovisne države, saopšteno je iz Ureda premijera nakon što je slovenski list "Delo" objavio da će Slovenija Palestinu priznati 21. maja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...