MINISTARSTVO ODBRANE OBAVJEŠTAVA GRAĐANE: Avioni zračnih snaga Rumunije na nebu iznad BiH

Posmatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30).

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  

  • 1

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. maja bit će realiziran posmatrački let, snimanje teritorije sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo". 

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Kralјevine Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo" od 13. do 17. maja, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH obavještavaju građane da se radi o najavlјenoj aktivnosti, u toku koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa te da nema potrebe za zabrinutošću i strahom.

Posmatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu.

Snimanje teritorije se vrši senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od strane pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let s ciljem pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

BiH je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad teritorije BiH, tako i iznad teritorije drugih država članica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...