"KRILA SLOBODE" ŠIRE SE NA ŽUČI: Efendić najavio datum otkrivanja spomenika (VIDEO)

Kamen temeljac položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

  • Sjećanje

  • 13. Maj 2024  

  • 0

Osmog juna tekuće godine planirano je otkrivanje spomenika “Krila slobode” koji simbolizira pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine na brdu Žuč, otkrio je na društvenim mrežama načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. "Pozivam sve stanovnike Novog Grada, Novog Sarajeva, Vogošće, kao i drugih općina Kantona Sarajevo, ali i sve ostale iz cijele Bosne i Hercegovine da nam se pridruže 8. juna", napisao je Efendić uz video sa Žuča na kojem se vidi završna faza radova na spomeniku. 

Kamen temeljac položen je 2022. godine, a grandiozni spomenik simbolizira pticu kao simbol slobode.

Općina je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko 4 kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda.

Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH. Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda.

U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...