UČESTVOVALI SMO I U RATU: Koliko nam novca treba da se BiH vrati na Eurosong?

Bivši šef delegacije BiH na Euroviziji kaže da se takvo ulaganje itekako isplati. To pokazuje i nivo profesionalizma javnog servisa, kao i cjelokupne države.

  • Show

  • 13. Maj 2024  

  • 0

Nekada je sedmicama vladala euforija uoči nastupa bh. predstavnika na Euroviziji. Očekivanja su uvijek bila velika, a konačni plasmani značajni. 2006. godine pobjeda je bila tako blizu! No, onda je uslijedio crni niz. Već osam godina na tom takmičenju ne čuje se pjesma iz Bosne i Hercegovine. Sankcije zbog duga od šest miliona franaka prepreka su za novi nastup.

“Veliku šansu propuštamo jer znate kada se na internacionalnom planu nešto događaja, a tamo učestvuješ pa uspješno ili ne, nebitno – promocija je”, rekao je jedan od građana Sarajeva u izjavi za N1.

Tu promociju Bosna i Hercegovina imala je čak i dok je buktio rat u zemlji. U mirnodopsko vrijeme, bez obzira na brojne kvalitetne mlade pjevače, nema konkretnih koraka kako bi se vratio dug Evropskoj radiodifuznoj uniji.

“U principu to je kao da nećete da idete na Evropsko prvenstvo u fudbalu, ovo je prvenstvo u muzici. I stalno smo prolazili u finale i vi nećete. Voljeli biste da budete na prvenstvu u košarci, fudbali i ljutite se na igrače koji loše igraju, a ovamo s druge strane ne podržavate ove igrače (pjevače na Eurosongu) koji dobro igraju”, rekao je Zlatan Fazlić Fazla, tekstopisac i pjevač.

Fuad Backović Deen, nekada predstavnik BiH na Euroviziji, istakao je kako nam Eurosong “pod hitno treba”.

“Vratite nam to. Dajte vratite BiH, dajte priliku našim talentiranim pjevačima i pjevačicama da se popnu na scenu i predstavljaju BiH i brane boje svoje zemlje. To je prilika za promociju cijele zemlje”, kazao je Deen.

Za sve je potreban novac. Bivši šef delegacije BiH na Euroviziji kaže da se takvo ulaganje itekako isplati. To pokazuje i nivo profesionalizma javnog servisa, kao i cjelokupne države.

“Postoje mnoge stvari u državi koje su skupe, a koje se odvijaju i to je tako. Evo nema nas na Eurosongu i da li je bolja situacija? Da li su veće plate na BHRT? Nisu. Ukinuli smo nešto, a benefit ukidanja nije viđen”, rekao je Dejan Kukrić, bivši šef delegacije BiH na Euroviziji.

U međuvremenu brojne države koriste te benefite. Susjedna Hrvatska bila je jako blizu pobjede. Ogromna podrška stigla je i iz BiH.

“Smatram da se politika previše umiješala u događaj koji je za razonodu. Pjesme se pišu za Eurosong namjenski i onda svako ko učestvuje želi grandioznu stvar napisati, velika poruka i nešto… na kraju muzika bude nekvalitetna. Žao mi je braće Hrvata što nisu uspjeli jer je poruka vrlo dobra, za razliku od ostalih”, rekao je mladi Sarajlija.

Svoju “poruku” i ove godine Bosna i Hercegovina nije poslala. Pjesma se ne čuje jer je dug prepreka da se na najvišem nivou ispolji potencijal brojnih talentiranih pjevača i pjevačica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...