NIKŠIĆ JE OVO PREŠUTIO: Dodik otkrio šta je dogovoreno na sastanku s Trojkom i HDZ-om...

No, lideri vladajućih stranaka ponovo su pred medije izašli s oprečnim stavovima.

  • Politika

  • 14. Maj 2024  

  • 3

Nakon jučer održanog sastanka u državnom parlamentu, pred medije su stali lideri vladajućih stranaka na državnoj razini. No, ponovo s oprečnim stavovima.

-Na sastanku smo otvorili niz tema i važno je da nastavljamo razgovarati jer jedino tako možemo doći do dogovora. Koristim i ovu priliku da odam priznanje ljudima, na čelu sa gospođom Krišto, koji su radili na primicanju stavova prilikom izrade Plana reformi. Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Velika je stvar da smo otvorili pregovore, ali imamo još tri mjere koje nismo dogovorili, a koje su važne i nama, kao i partnerima iz EU. Naši partneri iz Republike Srpske imaju drugačije viđenje određenih pitanja, što je normalno i nikada nismo ni očekivali da se oko svega slažemo.

Naravno da smo spremni za kompromis ukoliko je to uslov da ostvarimo dobrobit za sve građane. Međutim, kompromis ne znači da prihvatamo nametanja druge strane, nego da svi nešto popustimo i dogovorimo se. Svako od nas ima određene principe i ima stvari oko kojih ne želimo popustiti. Crvena linija je jasno postavljena ranije, kada se radi o Ustavu BiH, budžetu i ostalim stvarima bitnim za BiH. Preko te crvene linije ne želimo preći. Nikada nećemo pristati na nešto što bi ugrozilo prava i interese građana.

Sastanak nije okončan i dogovorit ćemo se kad ćemo se opet naći da pokušamo približiti stavove i riješiti stvari koje su preostale. Nećemo preći crvenu liniju koja bi išla na štetu interesa BiH, poručio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Ono što je prešutio Nikšić, otkrio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

-Na sastanku stranaka partnera u vlasti na nivou BiH ništa konkretno nije dogovoreno. Sastanak je ostao nezavršen i u narednih sedam dana slijedi nastavak razgovora. Pričali smo o dogovorenim a nezavršenim pitanjima, od kojih je jedno i budžet BiH, koji je dogovoren, ali nije realizovan jer postoje stvari koje još nisu riješene. Razgovarano je i o Izbornom zakonu BiH, čije su izmjene neprihvatljive za stranu iz Republike Srpske, a može se pristupiti i promjeni Centralne izborne komisije. I ranije smo imali dogovor u vezi s tim da se mijenja CIK, kazao je Dodik.

(SB)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...