AUTOMOBILSKI DIV NE ODSTAJE: Otkriveno kada prelazi isključivo na električne modele…

Očekuje se da će to biti mali gradski automobil i da će dijeliti Stellantisovu Smart Car arhitekturu na kojoj je nastao i novi Citroen eC3.

  • Auto

  • 15. Maj 2024  

  • 0

Stellantisova marka Opel drži se svog plana lansiranja samo električnih modela od sljedeće godine unatoč usporavanju potražnje za električnim vozilima u Europi. Izvršni direktor Opela Florian Huettl rekao je da proizvođač automobila čvrsto vjeruje da je elektromobilnost najbolji put naprijed za širenje mobilnosti bez emisija.

-Naš fokus je doista učiniti ove automobile pristupačnima široj bazi kupaca – rekao je Huettl za Automotive News Europe.

Huettl je govorio na marginama lansiranja električne verzije malog SUV-a Frontera. Frontera, koja zamjenjuje Crossland u Opelovoj ponudi, također će imati blagu hibridnu verziju s 1,2-litrenim benzinskim motorom s početnom cijenom od 24.000 eura.

Premda će Opel koristiti matične Stellantisove višeenergetske platforme, kao što je STLA Medium, za svoje buduće proizvode, marka se drži svog plana pa će od 2025. predstavljati nove modele sa samo električnim pogonskim sklopovim, rekao je Huettl. Opel sada ima svježu liniju s višeenergetskim platformama čije električne verzije nude dovoljno električnog dometa da omoguće vožnju autocestom, kaže direktor.

Novi Grandland, koji je prije tri sedmice predstavljen u Njemačkoj, ima benzinske, plug-in hibridne i električne varijante.

Opel trenutno radi na novom pristupačnom električnom modelu s početnom cijenom od oko 25.000 eura, kaže Huettl. Očekuje se da će to biti mali gradski automobil i da će dijeliti Stellantisovu Smart Car arhitekturu na kojoj je nastao i novi Citroen eC3. eC3 lansiran je prošle godine s početnom cijenom od 24.300 eura, a očekuje se i osnovna verzija s kraćim dometom po cijeni od 19.990 eura, koja bi trebala biti dostupna početkom 2025. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...